Obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“, Knin, 5. kolovoza 2021.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja (foto: Mario Strmotić/Hina)
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja (foto: Hina/Mario Strmotić)

Poštovane obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, poštovani hrvatski branitelji, poštovani vojni zapovjednici, ratni zapovjednici i sudionici vojno-redarstvene operacije „Oluja“, poštovani vojnici i policajci, poštovani predsjedniče Republike, poštovani predsjedniče Vlade, poštovani potpredsjednici Hrvatskoga sabora i hrvatske Vlade, poštovani zastupnici Hrvatskoga sabora i Europskoga parlamenta, poštovani ministri, poštovani predstavniče hrvatskih branitelja, gospodine Rehak, načelniče Glavnog stožera Oružanih snaga, ravnatelju policije, poštovani oče biskupe, poštovani vojni, vjerski i diplomatski uzvanici, poštovani župane šibensko-kninski i ostali župani, poštovani gradonačelniče grada Knina i ostali gradonačelnici, dragi građani Knina, dame i gospodo, dragi gosti.

Pozdravljam vas uime zastupnica i zastupnika Hrvatskoga sabora.

Čestitam svima vama koji ste tu, ali i svim našim građanima, svim Hrvaticama i Hrvatima širom svijeta Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Hvala svima koji ste uložili sebe u hrvatsku slobodu, hrvatski mir i hrvatsku neovisnost.

Prošlo je već 26 godina od ove briljantne vojno-redarstvene operacije, vjerojatno najveće pobjede u povijesti hrvatskog naroda. I nema nikakve dileme, nema nikakve sumnje, to je bila legalna i legitimna vojna operacija, pravedna operacija i to je činjenica. Povijesna činjenica koju nikakav povijesni revizionizam, nikakva lažna interpretacija povijesnih činjenica neće uzdrmati. Dok god smo ovdje, dok god postoje svjedoci vremena, njihova djeca pa onda i djeca te djece. Hrvatski narod zauvijek će pamtiti „Oluju“; hrvatski narod svjestan je da je Domovinski rat stijena na kojem počiva moderna hrvatska država. I na toj čvrstoj stijeni započeli smo izgradnju naše države, a nije bilo lako.

Sjetimo se prvih slobodnih demokratskih izbora, Božićnog ustava, pa nakon toga referenduma i povijesnih odluka Hrvatskog sabora, pobjeda u Domovinskom ratu koje su završile briljantnim pobjedama u „Bljesku“ i „Oluji“ i nakon toga mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja. Nakon toga uslijedio je proces obnove, međunarodne afirmacije, članstva u Europskoj uniji i NATO savezu. Hrvatski narod i ova generacija Hrvata ostvarila je velike pobjede, ostvarili smo sve svoje strateške ciljeve i na to moramo biti ponosni, toga moramo biti svjesni i mlađe naraštaje uvijek podsjećati na to da smo narod koji je pobijedio i koji je uspješno realizirao sve ono što si je zadao na početku stvaranja svoje neovisne i suverene države.

Danas smo stabilna demokracija; danas smo međunarodno afirmirani i utjecajni; danas smo jedna od najprepoznatljivijih svjetskih turističkih destinacija. Naše gospodarstvo i u ovoj Covid-krizi pokazuje određenu žilavost i ono raste. Naravno da moramo učiniti još mnogo toga da bi ono bilo još snažnije i da bi životni standard hrvatskih ljudi bio još bolji i to je jedan od važnih prioriteta za sljedeće razdoblje.

Međutim, pred nama su sada neki novi izazovi. Oni nisu toliko teški kao što je bio rat i sve patnje koje je hrvatski narod prošao u ratu ali ti izazovi su drugačiji i svojstveni svijetu u kojem danas živimo, a da je taj svijet pun izazova - on je nepredvidiv, konfuzan i opasan. Osim klimatskih promjena i gotovo svakodnevnih prirodnih katastrofa, pogodila nas i je epidemija Covida-19. O tome nismo nikad vjerojatno tijekom naših života ni mogli sanjati ali dogodilo se. Oko nas se događaju brojne promjene u međunarodnom poretku, multilateralizam kakav pamtimo slabi, veliki igraju presudne uloge, a mali moraju tražiti načine kako da se u tom svijetu snađu. Oko nas se događaju migracije,razni su ekonomski pritisci, financijski rizici; tehnološki napredak isto tako pred sobom nosi određene opasnosti. Ugrožena je i demokracija kakvu poznajemo; populizam, demagogija, laži i manipulacije mijenjaju sustave za koje smo mislili da će trajati i biti stabilniji nego što jesu.

U našem susjedstvu, isto tako, događaju se procesi na koje ne možemo žmiriti. Postoje stalne tendencije u Bosni i Hercegovini da se ugrozi pozicija hrvatskog naroda, oslabi, ili da nestane njegova konstitutivnost i jednakopravnost, to hrvatska država neće dozvoliti, i neće stajati skrštenih ruku u bilo kakvim pokušajima slabljenja pozicije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Isto tako, spominjao je i predsjednik Vlade, u Srbiji konstantan je pokušaj povijesnog revizionizma, i onoga iz Drugog svjetskog rata, ali i onoga iz moderne hrvatske povijesti i povijesti ovoga prostora. Na to ćemo stalno ukazivati. Poruka Srbiji koja ide iz Knina: Pogledajte istini u oči, prihvatite povijesne činjenice i odgovornost za ono što se događalo u '90-im godinama i nakon toga možemo puno bolje i kvalitetnije surađivati.

S obzirom na sve te promjene, dužni smo osigurati odgovore; kao narod, kao država, moramo se snaći u tim novim okolnostima. Moramo jačati institucije hrvatske države i izvršnu, zakonodavnu i sudbenu vlast. Moramo jačati našu vojsku i policiju i zato je izuzetno važno da nabavljamo borbene zrakoplove Rafale. Moramo jačati naš međunarodni položaj i snažiti savezništva. Nitko ne može u današnjem svijetu biti sam, tako da je iznimno bitno ući što prije u Schengen; kada se steknu uvjeti, u Eurozonu, i graditi prijateljstva i partnerstva s najutjecajnijim i najsnažnijim svjetskim državama.

Moramo snažiti naše gospodarstvo, privatni sektor, posebno strateške grane kao što je prehrambena industrija, energetika, proizvodnja, IT sektor, transport, turizam – tradicionalno, kao našu najjaču gospodarsku granu. Ali ono što je najvažnije, trebamo jačati taj pobjednički hrvatski duh, domoljublje, bez obzira na političku pripadnost, bez obzira na svjetonazor, ljubiti domovinu, ugraditi dio sebe u napredak, brinuti o javnom dobru, treba biti zadaća svih nas.

Hrvatska mora biti na ponos svih njenih građana, na ponos naših branitelja i njihovih obitelji, koji su ugradili dio sebe u modernu Hrvatsku. Ali Hrvatska mora biti na ponos i naših mladih, koje moramo više slušati, moramo pratiti što nam govore i pokazuju, jer oni su nešto drugačiji od nas, drugačije su se profilirali kroz svoje djetinjstvo i svoju mladost, drugačije su učili, drugačiji su utjecaji na njih nego što su bili na nas. Iznimno bitno da ih uvažavamo i slušamo, podučavamo ih tim tradicionalnim vrijednostima na kojima počiva moderna hrvatska država, ali isto tako da im damo slobodu da kreativno grade i razmišljaju u budućnosti.

Pridružujem se zato čestitkama i ponosu koji osjećamo zbog olimpijske medalje naše. i vaše ovdje iz Knina, Mateje Jelić, a posebno smo ponosni na način na koji razmišlja, govori i predstavlja mlađu generaciju.

Na kraju, još jednom, čestitke svima. Čuvajmo Hrvatsku i vrijednosti na kojima je utemeljena moderna hrvatska država i neka vas sve zajedno čuva dragi Bog!

Hvala vam lijepo.