U Saboru svečano obilježen Dan Hrvatskog sabora

Zagreb - Prijamom za visoke državne dužnosnike, zastupnike i predstavnike diplomatskog zbora danas je u Saboru svečano obilježen Dan Hrvatskog sabora.

Osvrnuvši se na konstituiranje demokratski izabranog višestranačkog Sabora, predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem u svojem obraćanju uzvanicima istaknuo je kako je upravo taj dan označio početak stvaranja moderne, demokratske, neovisne i samostalne hrvatske države utemeljene na vladavini prava i tekovinama zapadne demokracije.

„Kroz povijest, upravo je Hrvatski sabor bio mjesto u kojem su se donosile najvažnije odluke za budućnost hrvatskog naroda i upravo je Hrvatski sabor bio čuvar nacionalnog identiteta i državnosti kroz stoljeća”, rekao je Šprem i dodao kako je Hrvatski sabor ”slijedeći plebiscitarno izraženu volju hrvatskih građana na referendumu u jeku najžešćeg rata 1991. godine donio najprije Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, a nekoliko mjeseci kasnije i Odluku o raskidu državno-pravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ." „Tim odlukama Hrvatski sabor potvrdio je svoju ulogu najvišeg predstavničkog tijela države i njezinih građana“, rekao je Šprem.

U pogledu skorog punopravnog članstva Hrvatske u Europskoj uniji, Šprem je naglasio kako ta činjenica Hrvatski sabor stavlja pred nove izazove. „Dvanaest hrvatskih zastupnika kao promatrači već prate rad Europskog parlamenta, a nedavnim izmjenama saborskog Poslovnika poduzeli smo i prve korake u preustroju hrvatskoga parlamenta kako bi mogao odgovoriti novim zadaćama. Isto tako, izmjenama Poslovnika želimo povisiti kvalitetu rasprave i transparentnost rada parlamenta, čime ćemo, vjerujem, vratiti onaj izgubljeni dio povjerenja hrvatskih građana u mogućnosti parlamentarne demokracije, koja nam je – ne zaboravimo to nikada – omogućila ostvarenje sna o slobodnoj, neovisnoj i samostalnoj hrvatskoj državi“, zaključio je Šprem te svim uzvanicima čestitao Dan Hrvatskoga sabora.

govor predsjednika Hrvatskoga sabora

Autor: Ured predsjednika Sabora