Šeks: Članstvo Hrvatske u Europskoj uniji neće ugroziti njezin nacionalni identitet

Bratislava -   Članstvo Hrvatske u Europskoj uniji ni u kom slučaju nije ugrožavanje ili prijetnja nacionalnom identitetu već je objedinjavanje, na ravnopravnoj osnovi, svih posebnosti koje države članice i njihovi građani unose u Europsku uniju, rekao je u subotu u Bratislavi predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

"Štoviše, punopravno članstvo u obitelji europskih naroda vidimo kao mogućnost snažnijeg izražaja naše političke i kulturne autentičnosti",  naglasio je Šeks u svom govoru na konferenciji predsjednika parlamenata zemalja članica EU i zemalja kandidata u Bratislavi. Govoreći u okviru teme o jačanju nacionalne europske svijesti, Šeks je naglasio da je pogrešna teza da su europske vrijednosti suprotstavljene nacionalnim vrijednostima. "Hrvatska u Europskoj uniji vidi političku asocijaciju koja u samoj svojoj biti podupire uvažavanje i poštivanje raznolikosti i različitosti identiteta svih svojih članica", dodao je Šeks.

O toj temi govorili su, osim predsjednika nacionalnih parlamenata, i potpredsjednik Europskog parlamenta Miguel dos Santos te europski povjerenik za poreze i carinsku uniju Laszlo Kovacz. Oni su naglasili da se ne može očekivati da će ljudi poduprijeti integracije ako ne shvate da su integracije korisne za njih. 

Na globalne izazove koji su uvjet za bolji život građana - jačanje konkurentnosti, sigurnost energetskih zaliha te klimatske promjene - ne može svaka država utjecati zasebno već se može utjecati samo integracijom., rekao je Kovacz.

Da bi građani shvatili da integracije idu njima u prilog potrebno je ojačati uloge nacionalnih parlamenata u komunikacijskoj strategiji, a europske institucije učiniti transparentnijima, demokratskijima i učinkovitijima, za što su pak potrebne institucionalne reforme, naglasio je dos Santos.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina