Predsjednik Sabora sudjeluje na Konferenciji predsjednika parlamenata EU i zemalja kandidata

Bratislava - Proces institucionalnih reformi Europske unije i donošenje novog ugovora izrazito su važni za Hrvatsku s obzirom na to da će reforma omogućiti i funkcioniranje proširene EU i buduća proširenja, naglasio je u petak u Bratislavi predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks koji u slovačkoj prijestolnici sudjeluje na konferenciji predsjednika parlamenata EU i zemalja kandidata.

"Hrvatska je uvjerena da će EU naći odgovore na pitanja s kojima je suočena, čemu su potvrda i iznimni napori koje je uložilo njemačko, ali i prethodna predsjedništva u rješavanju institucionalnih pitanja", rekao je Šeks. "Za RH je proces institucionalnih reformi od osobite važnosti i zbog toga što se taj proces i proces pregovora o pristupanju RH u EU preklapaju te imaju istu ciljnu godinu za svoj dovršetak: 2009.", dodao je.

Šeks je govorio u okviru rasprave o budućnosti Europe, prvoj od pet tema dvodnevnog sastanka predsjednika parlamenta EU i kandidata te naglasio da kao predstavnik Hrvatske gleda na pitanje proširenja iz perspektive specifičnog položaja svoje zemlje.

"Dovršetka tog procesa nema bez osiguranja europske perspektive svim zemljama, uključujući i one koje su danas slijedom povijesnih i političkih prilika još izvan glavne matice europskog proširenja", rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora.

Naglasio je da je Hrvatska spremna preuzeti svoj dio odgovornosti i učiniti maksimum kako bi dovršila započete reforme te ispunila kriterije za članstvo.

Šeks se također zauzeo da nova institucionalna rješenja omoguće veću uključenost nacionalnih parlamenata u proces donošenja odluka, što će ujedno značiti neposrednije i učinkovitije sudjelovanje građana u donošenju odluka. Nacionalni parlamenti su važni u formiranju ujedinjene Europe jer nema razvoja tog procesa bez parlamentarne dimenzije, zaključio je Šeks.
 

Autor: Internet redakcija/Hina