Odbor za europska pitanja slovačkog parlamenta posjetio Sabor

Zagreb - U radnom posjetu Hrvatskom saboru boravila je delegacija Odbora za europska pitanja parlamenta Slovačke Republike. Delegacija se sastala s predsjednikom Odbora za europske integracije Nevenom Mimicom i Gordanom Jandrokovićem, predsjednikom Odbora za vanjsku politiku. Susretu su bili nazočni i članovi obaju saborskih odbora. 

Na sastanku s Nevenom Mimicom razgovaralo se o načinu rada Odbora za europska pitanja Slovačke Republike, a razmijenjena su i iskustva vezana za pitanja Europske unije. Voditeljica Izaslanstva Klara Sarkozy izrazila je zadovoljstvo nastavkom dijaloga dvaju odbora koji je započet prošle godine u Bratislavi, nakon čega je upoznala članove Odbora za europske integracije s načinom rada i funkcioniranjem Odbora za europska pitanja Republike Slovačke. Istaknula je da postoji odlična suradnja između Odbora i Ministarstava te da ministri konstantno konzultiraju Odbor oko aktualnih problema. 

U nastavku se razgovaralo o funkcioniranju Slovačke Republike u protekle dvije godine od kada je Slovačka postala punopravna članica Europske unije. Klara Sarkozy istaknula je da građani Slovačke izrazito pozitivno ocjenjuju članstvo Slovačke u Europskoj uniji, nakon protekle dvije godine, a  strahovi o povećanju cijena usluga i prehrambenih proizvoda nisu se obistinili, konstatirala je Sarkozy.

Neven Mimica upoznao je goste s radom i ulogom Odbora za europske integracije u Hrvatskom saboru. U kontekstu suradnje Vlade i Hrvatskog sabora u procesu pristupanja Europskoj uniji, Neven Mimica rekao je da će Hrvatska slijediti konzultacijski model. Članovi Odbora za europska pitanja složili su se da je Republika Hrvatska u gospodarskom smislu spremnija za ulazak u Europsku uniju od Bugarske i Rumunjske, ali  također su konstatirali da Hrvatska treba dovršiti reforme pravosuđa, oružanih snaga, te riješiti probleme korupcije i pitanje povratka izbjeglica. Na kraju sastanka Neven Mimica zahvalio je na sveukupnoj podršci koju Slovačka pruža Hrvatskoj, a posebice inicijativama Slovačke koje su ubrzale put Hrvatske prema Europskoj uniji.

Na sastanku s Gordanom Jandrokovićem, predsjednikom Odbora za vanjsku politiku i članovima Odbora, razmijenjena su iskustva oko pristupnih pregovora s Europskom unijom i pristupanju NATO-u. Gordan Jandroković informirao je goste o potpori građana Republike Hrvatske pristupanju Europskoj uniji koja iznosi oko 52 posto i potpori prema priključenju NATO-u koja iznosi oko 35 posto te je istaknuo kako je potrebno pojačati komunikacijsku strategiju prema građanima oko ovih pitanja. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku upoznao je goste s vanjskopolitičkim prioritetima RH, a to su: razvijanje dobrih odnosa s jugoistokom Europe i naravno punopravno članstvo u Europskoj uniji. Voditeljica slovačkog izaslanstva Klara Sarkozy upoznala je članove Odbora za vanjske poslove s pozitivnim posljedicama koje su uslijedile nakon priključenja Slovačke Republike NATO-u, a to su strani kapital, stabilnost i gospodarski napredak. U nastavku se razgovaralo i o stopi nezaposlenosti koja je visoka u obje zemlje, unatoč gospodarskom rastu. Klara Sarkozy konstatirala je da su uzroci nezaposlenosti u Slovačkoj Republici nezadovoljavajuća infrastruktura i loša obrazovna struktura stanovništva u nekim dijelovima zemlje. Cilj države jest ulaganje u projekte koji bi stvorili nova radna mjesta u dijelovima koji imaju najveći problem nezaposlenosti te podizanje obrazovne strukture stanovništva.