Kosor primio izaslanstvo Parlamentarne komisije za gospodarski razvoj, infrastrukturu, industriju i regionalni razvoj Kosova

Zagreb – Predsjednik Odbora za gospodarstvo Darinko Kosor primio je u srijedu radni posjet predsjednicu Parlamentarne komisije za gospodarski razvoj, infrastrukturu, industriju i regionalni razvoj Kosova Salu Berisha Shalu. Na sastanku su s hrvatske strane sudjelovali članovi Odbora za gospodarstvo Tomislav Lipošćak, Franjo Lucić, Damir Felak,  Tomislav Panenić i Davor Vlaović, a s kosovske strane Hykmete Bajrami, Venton Berisha, Armend Ademaj i Besim Haliti.

Izaslanstvo Kosova u posjet Hrvatskoj stiglo je kako bi u okviru svojih aktivnosti na putu pristupanja Europskoj uniji razmijenili iskustva i praksu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom Unije. Hrvatski model služi Kosovu u izradi brojnih zakona koji se usklađuju, a poseban naglasak stavili su na Zakon o uslugama i sve izazove s kojima smo se susretali tijekom njegovog donošenja i usklađivanja s Direktivom o uslugama na unutarnjem tržištu 2006/123/EZ  i provedbom istog.

Predsjednik Odbora Kosor zahvalio je predsjednici Parlamentarne komisije Berisha Shala što su kao primjer dobre prakse izabrali Hrvatsku tim više što Hrvatska snažno zagovara integraciju država u okruženju u članstvo Unije i svojim iskustvima pruža im podršku na njihovom europskom putu. Kosor je kosovsko izaslanstvo upoznao sa svim bitnim novinama koje je Hrvatska usvojila na tržištu usluga transponiranjem citirane Direktive u Zakon o uslugama.

Sugovornici su naglasili odlične prijateljske odnose dviju zemalja kao i brojne zajedničke poveznice koje mogu doprinijeti produbljivanju daljnje suradnje posebice u području gospodarstva, a s obzirom na sadašnji položaj hrvatskih tvrtki na Kosovu te carinama na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Predloženo je da se nastave izravni kontakti dvaju međuparlamentarnih radnih tijela kako bi potaknuli daljnje zajedničke aktivnosti.