Predsjednik Sabora Petrov primio albanskoga ministra vanjskih poslova Ditmira Bushatija

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov primio je u četvrtak albanskoga ministra vanjskih poslova Ditmira Bushatija koji s izaslanstvom boravi u dvodnevnom posjetu Republici Hrvatskoj. Uz predsjednika Sabora na sastanku su bili nazočni predsjednik i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač i Joško Klisović te zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj. 

Na sastanku su potvrđeni odlični bilateralni odnosi između Hrvatske i Albanije te je ponovljena opredijeljenost obiju strana za produbljivanjem suradnje u svim područjima od zajedničkog interesa, posebno u osnaživanju gospodarskih odnosa i suradnje u području energetike, rješavanju pitanja bolje prometne povezanosti hrvatskih i albanskih luka i uspostavljanju izravnih zrakoplovnih linija. Istaknut je i značaj nastavka suradnje u okviru regionalnih infrastrukturnih projekata poput izgradnje Jadransko-jonske autoceste te Jadransko-jonskoga naftovoda. Hrvatska i Albanija kao partnerske zemlje, članice NATO-a žele nastaviti intenzivnu suradnju na sigurnosnom području jer je stabilno susjedstvo u interesu obiju zemalja, složili su se sugovornici. 

Predsjednik Sabora Petrov podsjetio je kako se ove godine obilježava i 25. obljetnica albanskoga priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa, a ovom je prigodom još jednom izrazio spremnost Hrvatske da svojim iskustvom pomogne Albaniji u procesu njezinoga pridruživanja Europskoj uniji. 

Albansko će izaslanstvo u nastavku posjeta Hrvatskoj sudjelovati na prvom formalnom sastanku Jadranske trilaterale Hrvatska-Albanija-Crna Gora koji se 10. veljače održava u Splitu.

Autor: Služba za medije