Predsjednik Sabora Leko u New Yorku održao niz bilateralnih susreta

New York – Na marginama 4. svjetske konferencije predsjednika parlamenata u sjedištu UN-a u New Yorku, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko održao je bilateralne susrete s čelnicima parlamenta Indonezije, Irana i Albanije.  

S predsjednikom Zastupničkog doma Republike Indonezije Setyom Novantom Leko je razgovarao o jačanju parlamentarne suradnje i mogućem potpisivanju memoranduma o razumijevanju dvaju parlamenata. Usuglasili su se oko potrebe za jačanjem gospodarske suradnje Hrvatske i Indonezije, osobito u svjetlu potpisanog memoranduma o suradnji između dvije nacionalne gospodarske komore. Dosadašnja suradnja međuparlamentarnih skupina prijateljstva te suradnja na multilateralnom planu ocijenjena je vrlo dobrom, a Novanto je Leku pozvao na sudjelovanje na 6. svjetskoj konferenciji parlamentaraca protiv korupcije, koja se u listopadu održava u gradu Jakarti.

Tijekom susreta s predsjednikom iranskog parlamenta Alijem Larijanijem, Leko je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom o iranskom nuklearnom programu. Leko i Larijani su izrazili želju za produbljivanjem parlamentarne suradnje te nastavkom dosadašnje dobre suradnje na razini parlamentarnih odbora i međuparlamentarnih skupina prijateljstva. K tome su se složili u ocjeni kako je vrijeme za značajno intenziviranje gospodarske suradnje dviju zemalja, prilikom čega je Larijani pozvao predsjednika Hrvatskog sabora da na čelu gospodarskog izaslanstva u skorije vrijeme posjeti Teheran.

S Valentinom Leskaj, potpredsjednicom albanskog parlamenta, Leko je razgovarao o unaprjeđenju parlamentarne suradnje te mogućnostima tehničke potpore Sabora u prilagodbi stručnih službi albanskog parlamenta. Zahvalivši na dosadašnjoj dobroj suradnji dviju zemalja, Leskaj je hrvatsku potporu procesu približavanja Albanije Europskoj uniji ocijenila ključnom.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko boravak u New Yorku završava u četvrtak posjetom hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda na Manhattanu.

Autor: Služba za medije