Predsjednik Sabora Božo Petrov primio veleposlanicu Katara šeiku Mozu bint Nasser bin Ahmed Ali Al-Thani

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov sastao se u srijedu s veleposlanicom Države Katara šeikom Mozom bint Nasser bin Ahmed Ali Al-Thani.

Hrvatska i Katar su prijateljske zemlje s vrlo dobrim bilateralnim odnosima, ocijenili su Petrov i Nasser Al-Thani. -Nakon otvaranja hrvatskog veleposlanstava u Dohi te katarskog veleposlanstva u Zagrebu 2012. godine, uz razmjenu posjeta na najvišoj državnoj razini, stvorene su pretpostavke za bolje iskorištavanje potencijala gospodarske suradnje, kazao je Petrov te dodao kako bi produbljivanju odnosa Hrvatske i Katara doprinijeli i redoviti susreti dužnosnika na ministarskoj i parlamentarnoj razini.

Nakon 5-postotnog porasta robne razmjene u 2015. (ukupno 24,4 milijuna eura), Hrvatska je 2016. godine u Katar izvezla robe u vrijednosti od 50,6 milijuna eura, dok je uvezla 5 milijuna eura, čime je robna razmjena udvostručena.

Petrov i Nasser Al-Thani razgovarali su i o završnoj pripremi nekoliko bilateralnih sporazuma o suradnji u području zaštite okoliša, sporta i kulture, a koji bi dali značajan poticaj budućem razvoju političkih, ali i gospodarskih veza, osobito u području energetike, prehrambene industrije, turizma, visokih tehnologija i zdravstva.

-Hrvatska želi postići visoku razinu energetske neovisnosti i učinkovitosti, što zahtijeva značajne investicije i diversifikaciju dobavnih pravaca energenata, stoga bi strateško partnerstvo s partnerom kao što je Katar moglo biti od obostrane koristi, osobito u pogledu dobave katarskog plina za planirani LNG terminal na otoku Krku, zaključio je Petrov.

Autor: Služba za medije