U Saboru obilježena 21. godišnjica genocida u Srebrenici

Zagreb – U Hrvatskome saboru održan je komemorativni program u povodu obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici u organizaciji Bandić Milan 365 - Stranke rada i solidarnosti, nezavisne zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj, Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba te Kulturnoga društva Bošnjaka Hrvatske „Preporod“. 

- Svake godine mi Bošnjaci trebamo podsjećati na 8372 nespokojne žrtve, ubijene 1995. godine u UN-ovoj zaštićenoj zoni. Odričemo se osvete i želje za poravnavanjem računa, ali ustrajemo i inzistiramo na pravdi, kazao je u uvodnome dijelu komemorativnoga programa predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Harun Omerbašić. Podsjetio je i na odluku Hrvatskoga sabora iz 2009. o proglašenju 11. srpnja Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. 

Zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine u Hrvatskome saboru Ermina Lekaj Prljaskaj kazala je da će Hrvatski sabor i u budućnosti biti mjesto s kojega će se prenositi puna istina o tragediji u Srebrenici. 

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić podsjetio je kako je zločin u Srebrenici najteži zločin u Europi nakon Drugoga svjetskog rata te dodao da pravda još uvijek nije zadovoljena, a žrtve nisu zaboravljene. - Trebamo graditi slobodno i demokratsko društvo u duhu tolerancije, to dugujemo nevino stradalima kojih se danas prisjećamo s posebnim pijetetom, istaknuo je gradonačelnik Bandić. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner naglasio je kako se prije 21 godinu u Srebrenici dogodio strašan zločin, pred očima međunarodne javnosti, što genocidu u Srebrenici daje posebnu težinu. - Danas smo se okupili kako bismo izrazili naše duboko suosjećanje sa žrtvama genocida u Srebrenici i njihovim najbližima te još jednom izrekli oštru i nedvosmislenu osudu svakog zločina počinjenog iz vjerske, rasne ili nacionalne mržnje kao i osudu svih onih koji još i danas negiraju da je u Srebrenici počinjen planirani masovni zločin. Krvavo iskustvo genocida u Srebrenici obvezuje čitavo čovječanstvo, a osobito  nas na području jugoistočne Europe, da ustrajemo na razotkrivanju i osudi svih zločina i privođenju svih zločinaca pravdi. To je naša obveza želimo li građanima naših država uistinu omogućiti život u miru i slobodi, zaključio je predsjednik Reiner.

Autor: Služba za medije