Reiner u oproštajni posjet primio veleposlanika Republike Koreje Hyung-Won Suha

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner u petak, 13. svibnja 2016. godine u Hrvatskome saboru primio je u oproštajni posjet Hyung-Won Suha, veleposlanika Republike Koreje u Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatskoga sabora i veleposlanik Republike Koreje u Republici Hrvatskoj složili su se u tvrdnji da su bilateralni odnosi Hrvatske i Koreje iznimno dobri te da je za njih svakako zaslužan i veleposlanik Hyung-Won Suh. Naime, angažman veleposlanika Republike Koreje posebno je došao do izražaja u područjima obrazovanja, kulture, gospodarstva i parlamentarnih odnosa. Parlamentarna suradnja dviju država poboljšala se i nastavit će se razvijati s obzirom na nedavno osnivanje parlamentarnih skupina prijateljstva, a dogovoreni službeni posjet predsjednika Reinera Koreji koji se treba ostvariti u listopadu ove godine dodatno će učvrstiti odnose. Također, vidljiv je napredak suradnje na području trgovine i turizma.

Predsjednik Hrvatskoga sabora osvrnuo se na teme s posljednjega sastanka na kojem su razmijenili mišljenja o Luci Rijeka koja svojim položajem prirodno može biti ulazna točka na europsko tržište za korejske proizvode. Naime, korejska tvrtka financirala je kupnju kranova na terminalu Brajdica u Luci Rijeka, a uskoro se očekuje izgradnja drugoga kontejnerskog terminala Zagrebačka obala. Prioritet nove hrvatske Vlade unaprjeđenje je poslovnoga okruženja radi rasta investicija, kazao je akademik Reiner te dodao kako se nada da će korejski investitori i u budućnosti pronaći poslovni interes za ulaganje u Hrvatsku.

Veleposlanik Koreje Suh zaključio je da je primjetan rast interesa hrvatskih tvrtki za izvoz na korejsko tržište te dodao da su brojni korejski poslovni ljudi iskazali svoj interes za hrvatsko tržište. Stoga je utvrdio da su jasne naznake da će gospodarska suradnja dviju zemalja u budućnosti znatno rasti.

Autor: Ured predsjednika Sabora