Reiner se susreo s predsjednikom Senata Republike Poljske Stanisławom Karczewskim

Dubrovnik - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner susreo se danas s predsjednikom Senata Republike Poljske Stanislawom Karczewskim i izaslanstvom na V. forumu hrvatskih i poljskih regija i Hrvatsko-poljskome gospodarskom forumu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske zajednice županija i Poljske gospodarske komore u Dubrovniku.

Danas su prije bilateralnoga sastanka predsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Senata Republike Poljske položili vijenac i zapalili svijeću kod Spomen-križa na groblju Boninovo odajući počasti poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskoga rata, a u povodu obilježavanja Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Predsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik poljskoga Senata složili su se da su odnosi dviju država vrlo dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja i sve intenzivniji. Akademik Reiner tijekom razgovora istaknuo je da su Hrvatskoj bilateralni odnosi s Poljskom visoko na listi prioriteta, i na političkome i na gospodarskome planu, te da je Hrvatska spremna istražiti sve načine suradnje kako bi poboljšala postojeće odnose.

Zaključili su da je dosad uspostavljena bilateralna suradnja u brojnim područjima, poput parlamentarne i energetske suradnje, ali i one u području transporta i pomorskoga sektora, turizma, obrazovanja, kulture i gospodarstva. Hrvatska i Poljska dijele iste europske vrijednosti pa samim time imaju sličan pogled i na jačanje europskoga projekta. Stoga je potpuno očekivan kontinuitet i intenzitet suradnje na regionalnoj i lokalnoj razini, posebice regionalnoj, te se zahvaljujući tomu već petu godinu zaredom održava Konferencija Hrvatske zajednice županija i Saveza vojvodstava Poljske, a posljednje tri u formi foruma.

Predsjednik Senata Republike Poljske ponudio je suradnju i iskustvo Poljske za učinkovitije korištenje EU fondova, posebno na pripremi projekata, te suradnju u okviru Prijatelja kohezije.

Također, osvrnuli su se na posljednje investicije hrvatskih tvrtki  u Poljskoj  i poljskih tvrtki u Republici Hrvatskoj. Nacionalni distributeri plina, Plinacro i Gaz System, potpisali su sporazum o suradnji i povezivanju dvaju LNG terminala, poljskoga Swinoujscie i budućega hrvatskog LNG na Krku, čemu se daje puna potpora kao okosnici izgradnje energetske prometne infrastrukture na trasi Sjever–Jug.

Drugi važan sektor kao potencijal za suradnju izgradnja je prometne infrastrukture u Republici Hrvatskoj i Poljskoj. Razgovarali su o planu poljske Vlade o izgradnji cestovne infrastrukture do 2025. godine za što bi poslovni interes imale hrvatske građevinske tvrtke koje imaju bogato iskustvo u niskogradnji u Republici Hrvatskoj i inozemstvu te mogu sudjelovati u budućim građevinskim poslovima u Poljskoj.

Autor: Ured predsjednika Sabora