Reiner primio predsjednika Nacionalne skupštine Mađarske u sklopu njegova službenoga posjeta

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner danas, 2. lipnja 2016. godine u Hrvatskome saboru sastao se s predsjednikom Nacionalne skupštine Mađarske Laszlom Köverom u sklopu njegova službenoga posjeta.

Predsjednici su se složili u tvrdnji da hrvatsko-mađarski odnosi prošle godine nisu bili zadovoljavajući, no izrazili su nadu kako je to razdoblje prošlo te sada slijedi nastavak prijašnjih dobrih dobrosusjednih odnosa dviju država, o čemu svjedoči posjet predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i čak pet ministara u posljednjih nekoliko mjeseci. Predsjednik Nacionalne skupštine Mađarske izrazio je nerazumijevanje rekavši kako je Mađarska postala predmetom hrvatskih unutarnjopolitičkih nesuglasica. Istaknuo je kako je Mađarska jako puno pomogla Hrvatskoj pri njezinu osamostaljenju ali i ulasku u EU. Predsjednici su se složili da je nastavak jačanja bilateralne suradnje na političkome, kulturnome i gospodarskome planu logičan slijed odnosa dviju država.

 - Hrvatska i Mađarska su susjedne, tradicionalno prijateljske zemlje i mi želimo da se za sva otvorena pitanja, kontinuiranim dijalogom i dogovorima, pronađu najbolja rješenja za obje strane, rekao je predsjednik Sabora Reiner. Smatra da je u sklopu daljnjega jačanja gospodarske suradnje vrlo važna suradnja na području prometne infrastrukture kao preduvjet za privlačenje novih investicija, za koje bi se dio mogao financirati iz EU fondova, posebice za Koridor 5C (Ploče – Sarajevo - Osijek – Budimpešta) te Koridor Rijeka – Budimpešta.

Na sastanku se diskutiralo o perspektivi i razvoju suradnje u sklopu Inicijative Baltik – Jadran – Crno more te o važnosti razmjene mišljenja između Hrvatske i Višegradske četvorke (Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska) o aktualnim i važnim temama Europske unije. Odnosi dvaju parlamenata su dobri, a uža suradnja odbora za europske poslove dvaju parlamenata i nastavak rada međuparlamentarnih skupina prijateljstva može dati dodatni poticaj dinamiziranju njihove suradnje, složili su se sugovornici. Predsjednik Hrvatskoga sabora zaključio je da Hrvatska i Mađarska oprimjeruju dobrosusjedske odnose u zaštiti nacionalnih manjina. Model zaštite nacionalnih manjina u Hrvatskoj jedan je od najboljih u Europi jer manjine uživaju najveće standarde, a svaka manjina ima svojega zastupnika s pravom glasa u Saboru. Akademik Reiner zahvalio je Mađarskoj što je novim izbornim zakonom omogućila da i Hrvati imaju svojega glasnogovornika u parlamentu, no naglasio je da bi Hrvatska bila još zadovoljnija kada bi imao pravo glasa.

Autor: Ured predsjednika Sabora