Reiner: Hrvatska zainteresirana za trajnu stabilnost jugoistočne Europe

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora, akademik Željko Reiner sastao se u utorak s grčkom veleposlanicom Eleni Gerekostopoulou.

Suradnja Hrvatske i Grčke, kako bilateralna tako i multilateralna, vrlo je dobra, zajednička je ocjena Reinera i Gerekostopoulou. 
- Priliku za produbljivanje međuparlamentarne suradnje pružit će travanjski sastanak predsjednika parlamenata država Jadransko-jonske inicijative u Splitu te suradnja u okviru Parlamentarne skupštine SEECP-a, kojom Hrvatska u lipnju preuzima jednogodišnje predsjedanje, rekao je Reiner te izrazio želju da se ponovno izgradi redovita suradnja na razini parlamentarnih odbora i međuparlamentarnih skupina prijateljstva, koja je u proteklom razdoblju nažalost oslabjela uslijed unutrašnjih političkih i gospodarskih problema u Grčkoj i Hrvatskoj.

Na sastanku se među ostalim razgovaralo o politici proširenja EU-a te o izbjegličkoj i migrantskoj krizi kao i mogućim oblicima suradnje dviju država u tim pitanjima.
- Hrvatska je zainteresirana za uspostavu stabilne situacije u jugoistočnoj Europi i podupire sve države kandidatkinje na njihovom putu u europske integracije, naglasio je Reiner, a po pitanju izbjegličke i migrantske krize, kojoj je Grčka izrazito izložena, zalažemo se za kvalitetno zajedničko rješenje na razini Europske unije, i to na izvorištu problema, dodao je.

Osvrnuvši se na gospodarsku suradnju, Reiner i Gerekostopoulou su se složili kako u području infrastrukture, energetike, brodogradnje i turizma postoje neistražene mogućnosti koje bi se mogle pokrenuti održavanjem zajedničkog gospodarskog foruma. – Turizam je Grčkoj i Hrvatskoj jednako važan i zasigurno postoji mogućnost da se suradnja pojača, osobito organiziranjem zajedničkih aranžmana za sve veće azijsko tržište, zaključila je grčka veleposlanica na kraju sastanka s predsjednikom Hrvatskoga sabora.

Autor: Služba za medije