Reiner: Hrvatska i Njemačka imaju prostora za jačanje gospodarske suradnje

Zagreb - Hrvatsku i Njemačku više od četvrt stoljeća vežu vrlo dobri bilateralni odnosi, na državnoj i na lokalnim razinama, istaknuo je predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner na početku sastanka s veleposlanikom Njemačke Thomasom E. Schultzeom.

-Želja nam je da se dobri odnosi nastave, na međudržavnoj i na međuparlamentarnoj razini, ali i u području europske i međunarodne politike. Iako je Njemačka trenutačno prvi gospodarski partner Hrvatske, voljeli bismo vidjeti porast njemačkih investicija u Hrvatskoj i ova će Vlada učiniti sve u svojoj moći kako bi otklonila bilo kakve sumnje u stabilnost pravnoga i poreznog sustava te stvorila pozitivno investicijsko ozračje, dodao je predsjednik Sabora.

Schultze, koji je veleposlaničku dužnost u Hrvatskoj preuzeo prije šest mjeseci, rekao je kako će se u svom mandatu fokusirati na produbljivanje njemačko-hrvatskih gospodarskih odnosa te da je zajedno sa švicarskim i austrijskim veleposlanikom pokrenuta inicijativa za suradnju njemačke, austrijske i švicarske gospodarske komore s Hrvatskom udrugom poslodavaca.

Schultze je nadalje istaknuo kako hrvatska iseljenička zajednica u Njemačkoj, kao najbolji primjer integracije u njemačko društvo, može biti most između njemačke i hrvatske poslovne zajednice te dati svoj doprinos gospodarskomu rastu Hrvatske.

Tijekom susreta Reiner je rekao kako Hrvatska s velikom pozornošću prati iskustva njemačkoga dualnog obrazovanja, a Schultze je izvijestio kako je Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora, među ostalim, započela suradnju sa zagrebačkim Sveučilištem koje želi povezati s Tehničkim fakultetom u Münchenu. Schultze je, usto, naveo kako je njemačko veleposlanstvo partner ovogodišnjega zagrebačkog Sajma stipendija i visokoga obrazovanja.

Autor: Služba za medije