Predsjednik Sabora Reiner održao sastanak s poljskim veleposlanikom Szymańskim

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sastao se u ponedjeljak s poljskim veleposlanikom u Hrvatskoj Maciejem Grzegorzom Szymańskim.
 
Bliskim i prijateljskim odnosima Hrvatske i Poljske potreban je dodatni zamah, ne samo na bilateralnoj razini,  jačanjem gospodarske i međuparlamentarne suradnje, nego i na razini Europske unije s pomoću inicijative Baltik - Jadransko more - Crno more te uspostavljanjem izravnijih kontakata Hrvatske s Višegradskom skupinom, složili su se predsjednik Sabora Reiner i veleposlanik Szymański.
 
- Nadamo se da će se intenzitet susreta na najvišoj razini nastaviti, kazao je Reiner. Osvrnuo se na nedavni posjet hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović Poljskoj te najavljeni uzvratni posjet poljskoga predsjednika Dude Hrvatskoj, planiran za  jesen ove godine.

Veleposlanik Szymański ponovio je poziv predsjedniku Sabora za proslavu tisuću pedesete obljetnice pokrštenja Poljske koja će se održati u travnju ove godine, a podsjetio je i na odražavanje V. foruma poljskih i hrvatskih regija (županija i vojvodstva) tijekom svibnja u Dubrovniku, gdje su također predviđeni susreti poljskih i hrvatskih gospodarstvenika i predstavnika.

Sugovornici su se složili da je gospodarstvo jedno od ključnih područja u kojem dvije zemlje mogu proširiti svoju suradnju. Poljski i hrvatski interesi podudaraju se kad je riječ o energetskom i prometnom povezivanju, za što je preduvjet veće ulaganje u prometnu, posebno željezničku infrastrukturu, zaključili su.

Reiner je istaknuo kako bi povezivanje poljskoga i hrvatskoga LNG terminala uvelike doprinijelo energetskoj sigurnosti obiju zemalja.

Autor: Služba za medije