Predsjednik Sabora održao susrete s predsjednicom estonskog parlamenta Enom Ergma i premijerom Estonije Andrusom Ansipom

Tallinn - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko boravi u službenom posjetu Republici Estoniji. Razgovarao je s predsjednicom estonskog parlamenta Enom Ergma i s estonskim premijerom Andrusom Ansipom.

Predsjednica estonskog parlamenta Ene Ergma čestitala je Hrvatskoj na predstojećem pristupanju Europskoj uniji. Naglasila je kako je EU velika i raznolika zajednica, ali da su njezine članice samo zajedno moćne, dok podijeljene nemaju ništa. Ergma je istaknula da će Hrvatska, zajedno sa Slovenijom, imati posebnu ulogu u podupiranju ostalih država Jugoistočne Europe u europskim integracijama.

Predsjednik Sabora Leko izvijestio je o svemu što je Republika Hrvatska obavila u ispunjavanju uvjeta za članstvo u EU. Istaknuo je da je Hrvatska danas stabilno i demokratsko društvo s izgrađenim sustavom zaštite ljudskih prava. Leko je dodao da je Hrvatska svjesna svoje uloge prema Jugoistočnoj Europi te da je spremna podijeliti svoja iskustva sa zemljama regije.

Na sastanku s estonskim premijerom Ansipom ponovljena je želja da dvije zemlje nastave suradnju unutar Europske unije. Ansip je istaknuo da je Hrvatska dobrodošla u EU te je izrazio zadovoljstvo što su Hrvatska i Slovenija riješile problem Ljubljanske banke. Leko je istaknuo da je Hrvatska posvećena izgradnji mira i dobrosusjedskih odnosa u regiji Jugoistočne Europe. Stoga je nastojala probleme sa Slovenijom riješiti bilateralno kako ne bi opterećivali Europsku uniju, a na sličan će način rješavati probleme i s drugim susjedima. Hrvatska se zauzima da sve zemlje jugoistočne Europe usvoje standarde EU-a i s vremenom postanu njezine punopravne članice, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora.

Autor: Ured predsjednika Sabora