Predsjednik Sabora Josip Leko sudjelovao u obilježavanju 6. hrvatskog Dana mimoza

Zagreb - U sklopu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice - 6. hrvatskog Dana mimoza, na Cvjetnom je trgu danas organizirana humanitarna prodaja mimoza te niz edukativnih aktivnosti kojima se želi upozoriti na važnost prevencije u liječenju te zloćudne bolesti od koje godišnje u svijetu obolijeva oko pola milijuna žena, a 275 tisuća ih umre.

Prodaji mimoza pridružio se i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, koji je podsjetio kako je upravo Hrvatski sabor proglasio svaku treću subotu u siječnju Nacionalnim danom borbe protiv raka maternice.

U Hrvatskoj se svaki dan jednoj ženi dijagnosticira rak vrata maternice, a svaki treći dan od te zloćudne bolesti jedna žena umre, istaknuo je ministar zdravlja Rajko Ostojić na manifestaciji koju organiziraju Hrvatska liga protiv raka i udruga "Zdravka", pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja. 

Ministar zdravlja ujedno je pozvao žene da se odazovu javnom pozivu na papa test, koji s visokom vjerojatnošću otkriva početne promjene karcinoma vrata maternice. Izvijestio je kako je upućeno 100 tisuća poziva ženama u dobi od 25 do 64 godine da se odazovu na preventivni pregled koji, kako je kazao ministar Ostojić, spašava život. Pojasnio je kako je rak vrata maternice u potpunosti izlječiv, ako se otkrije na vrijeme. (Hina)

Autor: Hina