Predsjednik nizozemskog Senata Fred de Graaf: „Ne očekujemo kašnjenje u ratifikaciji hrvatskoga pristupnog ugovora!“

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko razgovarao je s predsjednikom Senata Kraljevine Nizozemske Fredom de Graafom, koji je u službenom posjetu Hrvatskoj, o ratifikaciji hrvatskoga pristupnog ugovora u nizozemskom parlamentu te o nastavku suradnje dvaju parlamenata nakon ulaska Hrvatske u Uniju.

Predsjednik Hrvatskoga sabora izvijestio je de Graafa da je svih deset preostalih obveza iz posljednjeg Izvješća Europske komisije Hrvatska već sad u visokom stupnju ispunila. Leko je naglasio kako se provođenje reformi u Hrvatskoj ne doživljava više kao obveza prema Europskoj uniji nego prema hrvatskome društvu. -Postizanje europskih standarda u svim dijelovima društva želja je hrvatskih građana, naglasio je Leko.

De Graaf je ocijenio kako ne bi trebalo biti nikakvih kašnjenja s ratifikacijom u nizozemskom parlamentu. Napomenuo je da je Donji dom već usvojio Ugovor te da će u ožujku započeti procedura ratifikacije u Senatu. Naglasivši da je stajalište Nizozemske o pristupanju novih članica „strogo, ali pravedno“, de Graaf je podsjetio da je njegova zemlja kroz pristupni postupak aktivno pomagala Hrvatskoj u usklađivanju zakonodavstva sa standardima EU-a. Izrazio je zadovoljstvo poslom koji je Hrvatska obavila te rekao da su stare članice imale sto godina vremena da dosegnu standarde koje nove članice moraju postići u svega nekoliko godina.

Predsjednici Hrvatskoga sabora i Senata Kraljevine Nizozemske suglasili su se kako je važno nastaviti suradnju dvaju parlamenata i nakon ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja 2013., poglavito u razmjeni iskustva djelovanja političkih predstavnika u tijelima Europske unije.

Autor: Ured predsjednika Sabora