Predsjednik Hrvatskoga sabora s predstavnicima Udruge bosanskih Hrvata "Prsten"

Zagreb – Predstavnici Udruge bosanskih Hrvata "Prsten", na čelu s predsjednikom Udruge Ivanom Lovrinovićem, susreli su se u Hrvatskome saboru s predsjednikom Hrvatskoga sabora Josipom Lekom te ga upoznali sa svojim aktivnostima.

Predsjednik "Prstena" Ivan Lovrinović rekao je da je Udruga osnovana zato što smatraju kako Hrvatska treba imati veću inicijativu prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini, u prvom redu kako bi se zaustavilo njihovo daljnje iseljavanje te omogućio održiv život u toj državi. Predstavnici Udruge izvijestili su predsjednika Sabora i o potrebi boljeg informiranja Hrvata u BiH o posljedicama koje će za njih imati pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, u prvom redu o budućem režimu prelaska granice i provedbi Zakona o prebivalištu.

Predsjednik Leko zauzeo se da se način prelaska granice dogovori trilateralno između Hrvatske, BiH i EU kako bi taj režim bio što podnošljiviji za građane Bosne i Hercegovine. Vezano za pitanje prebivališta, Leko smatra da bi se ono trebalo riješiti međudržavnim sporazumom s BiH kako bi obje države znale gdje točno žive njihovi državljani. Leko je podržao namjeru da se Udruga "Prsten" uskoro osnuje i na području Bosne i Hercegovine. Udruga je, među ostalim, najavila da će 26. travnja u Sarajevu organizirati konferenciju pod nazivom "Geopolitički i geoekonomski položaj BiH – pogled u budućnost". 

Autor: Ured predsjednika Sabora