Predsjednik Hrvatskoga sabora s izaslanstvom Zastupničkoga doma Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u službeni posjet izaslanstvo Zastupničkoga doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na čelu s predsjedavajućim Božom Ljubićem.

Predsjednik Hrvatskoga sabora istaknuo je da će dobrosusjedska politika prema zemljama Jugoistočne Europe ostati strateški prioritet Hrvatske i nakon ulaska u Europsku uniju jer je stabilnost tog područja hrvatski nacionalni interes. 
- Hrvatska je spremna ponuditi zemljama regije svoja iskustva i potporu na putu integracije u EU i NATO, rekao je Leko. Zaključeno je kako dvije države imaju puno otvorenih pitanja, no da je među njima malo onih spornih. U tom pogledu, predsjednik Leko smatra da treba odmah početi rješavati lakša pitanja, a potom i ona teža. Kako je naglasio, Hrvatska je posebno zainteresirana da se utvrdi konačna granica, nastavi izgradnja autoceste na koridoru Vc, riješi problem Luke Ploče i prolaska kroz Neum te osigura istinska ravnopravnost hrvatskoga naroda u BiH.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić istaknuo je važnost izgradnje graničnih prijelaza Bijača i Gradiška, dvaju mostova na rijeci Savi kod Svilaja i Gradiške te rješavanje problema certificiranja bosanskohercegovačkih proizvoda biljnog i životinjskog podrijetla. Istaknuvši važnost institucionalne ravnopravnosti Hrvata, izvijestio je i o procesu izmjene Ustava BiH kako bi se osigurala ravnopravnost pripadnika nacionalnih manjina, ali i konstitutivnih naroda na cijelom području BiH.

Dogovoreno je da će se suradnja dvaju parlamenta u idućem razdoblju intenzivirati kontaktima stručnih tijela te da će se susreti na najvišoj razini organizirati jednom godišnje. Izaslanstvo Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH pozvalo je predsjednika Hrvatskoga sabora u uzvratni posjet, za koji je dogovoreno da će se ostvariti nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Autor: Ured predsjednika Sabora