Predsjednik Hrvatskoga sabora primio predstavnike hrvatskih ratnih vojnih invalida i branitelja

Zagreb - Hrvatski ratni vojni invalidi danas su u Saboru ustrajali na smjeni ministra branitelja Predraga Matića i donošenju ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja, a nakon što su zahtjeve ponovili predsjedniku Sabora Josipu Leki, napustili su skup ističući da će razgovarati tek nakon odluke o Matićevoj smjeni.

- Izvijestite nas kad institucije donesu odluku o smjeni, tek nakon toga možemo razgovarati, poručio je predsjednik Udruge stopostotnih HRVI Đuro Glogoški domaćinu skupa Leki te 50-ak nazočnih branitelja pozvao da napuste dvoranu. 

- Bio je ovo pokušaj da se međusobno čujemo, uzvratio je Leko, pozvavši branitelje da specificiraju sve prijedloge o ustavnom zakonu. - Preuzet ću sve što ste predložili, ali u cilju budućnosti izložite sve što hrvatski branitelji imaju u zakonu, a ne ostvaruju, ili znate da se opstruira, rekao im je Leko. Istaknuo je kako je to jedni način da se dođe do konstruktivnih rješenja, dakle rješenja koja će biti u korist branitelja i hrvatskog društva. - Društvo ne može biti zadovoljno ako nisu zadovoljni hrvatski branitelji, istaknuo je predsjednik Sabora na skupu na koji je, uz branitelje, pozvao i predstavnike saborskih klubova te Odbora za ratne veterane. 

- Hrvatski branitelji dali su nemjerljiv doprinos stvaranju hrvatske države, bez vašeg hrabrog angažmana u obrani domovine u Domovinskom ratu mi danas ne bismo ovdje sjedili u najvišem zakonodavnom tijelu hrvatske države - slobodne, neovisne i demokratske, rekao je Leko uvodno. Pozvao je okupljene da minutom šutnje odaju poštovanje i zahvalnost svim poginulim i umrlim braniteljima. Izrazio je zadovoljstvo što su predstavnici Udruge stopostotnih HRVI prihvatili njegov poziv da se skup, odnosno okrugli stol, održi u Saboru. 

- Vi ste u ratu pobijedili velikosrpskog agresora, očuvali ste naše granice, donijeli nam teško stečenu slobodu i samostalnost. Borili ste se i izborili za Hrvatsku u kojoj će svi građani biti jednaki pred zakonom, imati ista prava i slobode bez obzira na njihove međusobne razlike, rekao je Leko braniteljima. Stoga je, naglasio je, iznimno bitno da se poštuje demokratsko načelo vladavine prava, izgrađuju demokratske institucije i njeguje društveni dijalog. 

Leko ne spori pravo na prosvjed, no naglašava da rješenja problema ne treba tražiti izvan demokratskih institucija hrvatske države i mimo prihvaćenih demokratskih standarda. - Upravo bi se branitelji trebali najviše zauzimati za takav institucionalni dijalog jer su u Domovinskom ratu ugradili sebe u temelje Hrvatske, u njezinu državnost, samostalnost, pa tako i u njezine institucije, poručio im je. Sabor je, naglasio je Leko, mjesto gdje se svi interesi hrvatskih građana moraju čuvati i zastupati i gdje se treba voditi dijalog o rješavanju problema hrvatskih građana, pa tako i hrvatskih branitelja i ratnih vojnih invalida.

Glogoški je ponovo zatražio Matićevu smjenu te donošenje ustavnog zakona. - Mislim da smo prethodnih deset dana iznijeli dovoljno argumenata zbog kojih tražimo njihovu smjenu, ustvrdio je Glogoški. 

Naveo je i kako su saborski zastupnici izglasali izmjene zakona kojima su umanjena ili ukinuta prava branitelja, posebno naglašavajući odnos institucija prema braniteljima i članovima njihovih obitelji. - Nakon izvršavanja našeg prvog zahtjeva spremni smo i želimo razgovarati o donošenju ustavnog zakona, rekao je Glogoški, dodajući kako zakon moraju izraditi stručnjaci i predstavnici braniteljskih udruga. Zatražio je da se do donošenja ustavnog zakona uvede moratorij na provedbu Zakona o mirovinskom osiguranju te na donošenje i provedbu bilo kojih izmjena zakona koji obuhvaćaju branitelje i njihove obitelji. 

Leki je zahvalio na prijemu te poručio kako je na institucijama hrvatske države da donesu odluku o ispunjavanju braniteljskih zahtjeva. - Kako bismo demantirali sve koji tvrde da nije došlo do smanjivanja naših prava, dostavljamo nekoliko argumenata i molimo da Sabor s predsjednikom Republike i Vlade donese odluke koje se odnose na naše zahtjeve. O tome će ovisiti naša suradnja, rekao je Glogoški Leki predajući mu "papire". - Mi ćemo vas sada napustiti (...) o vašim odlukama ovisit će naši daljni postupci, rekao je Glogoški predsjedniku Sabora i pozvao branitelje da napuste skup.
 

obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora

Autor: Hina