Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio azerbajdžanskog veleposlanika Kamila Khasiyeva

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Azerbajdžan u Republici Hrvatskoj Kamila Khasiyeva. Odnosi Hrvatske i Azerbajdžana vrlo su dobri, bez otvorenih pitanja i pojačani su u zadnjih nekoliko godina. No ima još prostora za proširenje suradnje, zajednička je ocjena dvojice dužnosnika.

U razgovoru je istaknuta važnost posjeta hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Azerbajdžanu s prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem te skupinom hrvatskih gospodarstvenika u ožujku ove godine s obzirom na velik interes obiju država za tješnjom suradnjom upravo na području gospodarstva. Azerbajdžan je država s najvećim gospodarskim potencijalom u svojoj regiji. Hrvatska je strana u prvom redu snažno zainteresirana za suradnju na području energetike, dok se u brodogradilištu Uljanik grade dva broda za jednu brodarsku tvrtku iz Azerbajdžana.

Predsjednik Sabora Boris Šprem i azerbajdžanski veleposlanik Kamil Khasiyev bili su suglasni u ocjeni da je potrebno unaprijediti međuparlamentarnu suradnju. Predsjednik Sabora je kazao da će i u ovom sazivu biti osnovana parlamentarna skupina prijateljstva Hrvatske i Azerbajdžana te je zahvalio na pozivu u posjet Azerbajdžanu, koji mu je prenio veleposlanik.

S obzirom na predstojeći ulazak Hrvatske u EU veleposlanik Khasiyev izrazio je i interes za nastavkom suradnje na multilateralnom planu, posebice u okviru OESS-a i Vijeća Europe

Autor: Ured predsjednika Sabora