Manifestacija Dani otvorenih vrata Hrvatskoga sabora i ove godine privukla stotine građana

Zagreb - Hrvatski je sabor u nedjelju u prigodi Dana Hrvatskoga sabora ponovno otvorio svoja vrata građanima.

Manifestacija Dan otvorenih vrata privukla je i ove godine brojne posjetitelje svih uzrasta, od predškolske djece do umirovljenika. Građanima Hrvatske, a i posjetiteljima iz inozemstva, omogućeno je da od ranih prijepodnevnih do kasnih popodnevnih sati razgledaju zgradu Sabora uz stručno vođenje te da se susretnu s predsjednikom Hrvatskoga sabora akademikom Željkom Reinerom i zastupnicima.

Građani su predsjedniku Sabora i zastupnicima postavljali pitanja o raznim temama koje smatraju važnima, poput reforme lokalne uprave i samouprave, rada saborskih zastupnika, posebice na koji se način sankcioniraju ukoliko ne dolaze na svoja radna mjesta, a zanimalo ih je i zašto zastupnici koriste mobilne uređaje u Sabornici, dok je njihovo korištenje zabranjeno u školama za vrijeme nastave. Mnogi su posjetitelji iznijeli i svoja razmišljanja i zabrinutost aktualnom situacijom u Hrvatskoj te sve većim podjelama u društvu. – Podjele u hrvatskome društvu nisu dobre, rekao je predsjednik Sabora Reiner te dodao kako u vrijeme gospodarske krize građani prije svega žele stabilnost.

Za Dan otvorenih vrata kao što je i uobičajeno, pripremljen je poseban program razgledavanja prostorija Sabora koje inače nisu dio redovitih programa za posjetitelje. Tako posjetitelji mogu vidjeti reljef sv. Josipa, zaštitnika hrvatske domovine i Sabora, repliku Baščanske ploče, Veliku vijećnicu, Malu vijećnicu u kojoj je zasjedao nekadašnji Županijski dom, protokolarne dvorane i salone, biste saborskih velikana grofa Janka Draškovića, bana Josipa Jelačića, bana Ivana Mažuranića, biskupa Josipa Jurja Strossmayera, Ante Starčevića, Eugena Kvaternika, Frane Supila, Vladimira Nazora te biste prvoga predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana i kardinala Franje Kuharića.

Autor: Ured predsjednika Sabora