Leko u Tuzli: BiH je za Hrvatsku više od partnera i susjeda

Tuzla - Bosna i Hercegovina je za Hrvatsku i više od partnera i susjeda i RH će joj pomagati na putu u Europsku uniju, rekao je u ponedjeljak u Tuzli predsjednik Sabora Josip Leko. Leko je danas počeo dvodnevni posjet BiH u sklopu kojeg će osim Tuzle posjetiti i Brčko, Odžak, Orašje i općinu Domaljevac-Šamac.

Na početku programa sastao se s tuzlanskim gradonačelnikom Jasminom Imamovićem i poslije izjavio da će Hrvatska pomagati BiH na njezinu putu prema članstvu u Europskoj uniji. -Ono što mi možemo pomoći jest zagovaranje interesa BiH u Europskoj uniji, rekao je Leko. -I pomoći joj da se izgrađuje kao funkcionalna demokratska država u standardima koji vrijede za zemlje Europske unije. To smo potvrdili i ovdje u Tuzli, dodao je. Naglasio je da Hrvatska to čini jer joj je BiH više od partnera i susjeda. -Posebna vrijednost ovog posjeta Tuzli je u tomu što je ovaj grad u odličnim odnosima s nekoliko gradova i županija u Hrvatskoj. Mislimo da je to dodana vrijednost u odnosima BiH s Hrvatskom i tu čestitam gradonačelniku Imamoviću, istaknuo je Leko.

Predsjednik Sabora odbacio je novinarsku opasku kako bi ovaj njegov posjet mogao biti protumačen i u predizborne svrhe uoči općih izbora u BiH 12. listopada. -Izbori su u BiH, to je pitanje Bosne i Hercegovine, a mi smo tu da širimo prijateljske odnose i razumijevanje, kazao je Leko. Naglasio je kako je svaki posjet Bosni i Hercegovini, bez obzira na to kojem gradu, kojem entitetu ili županiji uvijek "posjet Bosni i Hercegovini".

Imamović je imao samo riječi pohvale za odnos Hrvatske prema BiH. -Ja sam uime građana Tuzle zahvalio za korektan i prijateljski odnos naroda i vlasti Republike Hrvatske prema BiH koji se ogleda u konkretnom predlaganju da Bosna i Hercegovina uđe u EU po blažim kriterijima od onih koje je morala ispuniti Hrvatska", kazao je. (Hina)
 

Autor: Hina