Leko: Svojim snagama oslobodili smo svoju zemlju i osigurali slobodnu, demokratsku i europsku Hrvatsku

Zadar - Svečanom akademijom u zadarskome Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), na kojoj su bili predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Vlade RH Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, brojni ministri, predstavnici Hrvatske vojske i MUP-a, lokalni načelnici i gradonačelnici, ratni zapovjednici, branitelji, obitelji poginulih branitelja i general Ante Gotovina, obilježena je 20. godišnjica Vojno-redarstvene akcije Maslenica 93.

Na predstavljanju nazočnih u zadarskome HNK-u generala Antu Gotovinu nazočni su pozdravili gromoglasnim pljeskom te su ustali odajući tako počast i počasnom građaninu Zadra. Na početku svečanosti prikazan je dokumentarni film o akciji Maslenici "Ne zaboravimo nikad" autora Bernarda Kotlara, koji je podsjetio nazočne na teške ratne dane u siječnju 1993.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović istaknuo je da je to operacija koja budi mnoga sjećanja. Zahvaljujući hrvatskim braniteljima i generalu Gotovini, rekao je da je „dvadeset godina nakon operacije Maslenice Hrvatska bolja država i ima snage i potencijala biti jedan od važnih faktora ne samo u regiji, nego i u Europi".

Predsjednik Vlade Zoran Milanović istaknuo je da je akcija Maslenica bila početak kraja rata. „Hrvatska je išla pravim putem i tako ćemo se ponašati i u modernoj Europi“, kazao je.

Zahvaljujući svim braniteljima i sudionicima Maslenice na uspjesima, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko rekao je da je tom akcijom postignuto mnogo više od strateške vojne pobjede. "Pokazali ste da hrvatski narod ima snagu i volju, odlučnost, sposobnost da svojim snagama oslobodi svoju zemlju i osigura slobodnu, demokratsku i europsku Hrvatsku. Taj recept Maslenice pokazao se uspješnim i u kasnijim operacijama. Zahvaljujući vama, poštovani branitelji, Hrvatska je ostvarila i mir i slobodu i neovisnost, a svakom vašom uspješnom akcijom rasli su međunarodni ugled i utjecaj Republike Hrvatske. Hrvatski građani koji su bili s vama u tim danima nikada vam to nisu zaboravili niti će ikada zaboraviti", rekao je Leko dodajući da je oslobađajućim presudama generalima Markaču i Gotovini Hrvatska na međunarodnoj karti konačno stekla ugled koji možemo i moramo čuvati.

Prije svečane akademije trojica predsjednika položili su vijence i zapalili svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje kod glavnoga križa na zadarskome gradskom groblju te ispred spomen-obilježja 3. bojne 4. gardijske brigade "Imotskih sokolova". (Hina)

Autor: Hina