Leko sudjelovao u svečanosti polaganja kamena temeljca za hram Makedonske pravoslavne Crkve

Zagreb - Svečano polaganje kamena temeljca za izgradnju hrama Makedonske pravoslavne Crkve blagoslovio je danas u Zagrebu poglavar Makedonske pravoslavne Crkve arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan, a na polaganju kamena nazočili su i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko te makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Poposki. 

Nakon obreda i blagoslova u temelje nove crkve položene su tri ploče - prva predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke, druga makednoskog ministra vanjskih poslova Nikole Poposkoga te treća zamjenice zagrebačkoga gradonačelnika Vesne Kusin. 

Makedonski arhiepiskop Stefan zahvalio je Hrvatskoj na razumijevanju za potrebe makedonske zajednice i njezinih vjernika. 

Predsjednik Sabora Josip Leko istaknuo je kako je polaganje kamena temeljca svečanost za makedonsku zajednicu u Hrvatskoj, za Makednosku pravoslavnu Crkvu, ali i za hrvatsko društvo i hrvatsku državu. 

- To je temelj tolerancije, razumijevanja i uvažavanja u hrvatskoj državi, što je zadovoljstvo svakoga u Hrvatskoj, a posebno predsjednika Hrvatskoga sabora, rekao je Leko te dodao kako se upravo zato vrlo rado odazvao svečanosti. 

Ministar Poposki istaknuo je kako je polaganje kamena temeljca velika stvar i zadovoljstvo za Makedonce u Hrvatskoj, za makedonsko-hrvatsko prijateljstvo koje potvrđuju povijest i kultura. - Ovo je prvi hram Makednoske pravoslavne Crkve koji se gradi u regiji, a radi se zahvaljujući hrvatskim vlastima i zauzimanju makedonske zajednice, rekao je Poposki. 

Zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Vesna Kusin istaknula je kako polaganje kamena temeljca za izgradnju makedonske pravoslavne crkve u Zagrebu pokazuje kako Grad Zagreb podupire ekumenska nastojanja i zauzima se za jednakopravnost svih vjera i nacionalnosti. 

Tajnica Zajednice Makedonaca u Hrvatskoj Elizabeta Petrovska podsjetila je kako se u Zagrebu vjernici Makedonske pravoslavne Crkve okupljaju na službu Božju od 1993. godine. - Katolička Crkva ustupila nam je prostor na Rokovu perivoju, rekla je i dodala kako je danas makedonska zajednica presretna što počinje izgradnja njezine pravoslavne crkve.
 

Autor: Hina