Leko se sastao s izaslanstvom udruge Žene u Domovinskom ratu

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je izaslanstvo udruge Žene u Domovinskom ratu na čelu s predsjednicom Marijom Slišković.

Članice Udruge predale su predsjedniku Hrvatskoga sabora dokumentarni film „Sunčica“ u kojem su prikazani iskazi žena koje su pripadnici paravojnih srpskih postrojbi i JNA silovali u Domovinskome ratu. Izrazile su želju da zastupnici pogledaju te iskaze kako bi u raspravi o Zakonu o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu bili dostojanstveni.

Slišković je napomenula da je Udruga istupila iz radne skupine koja je pripremala prijedlog zakona jer se ne slažu s člankom 4. u kojem se, kako je rekla, kao počinitelji ratnih zločina silovanja navode pripadnici paravojnih i vojnih snaga neprijateljske vojske te pripadnici redarstvenih i vojnih snaga RH. Slišković napominje da se tako ne imenuje agresorska vojska koja je provodila silovanja kao smišljen ratni plan, dok su – prema njezinim riječima – slučajevi silovanja koje su počinili pripadnici hrvatskih snaga bili sporadični i uglavnom su već procesuirani. Udruga traži i da se u navedenom Zakonu odmah utvrdi iznos materijalne odštete za žrtve ratnoga zločina silovanja.

Leko je izrazio razumijevanje za njihove zahtjeve te je obećao da će prije rasprave o prijedlogu zakona organizirati projekciju filma za sve zastupnike. Ocijenio je da je Hrvatska prekasno počela pripremati navedeni zakon, s obzirom na to da je radna skupina osnovana tek 2013. godine. Napomenuo je da će o konačnome sadržaju teksta zakona odlučiti zastupnici u Saboru. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora