Leko razgovarao s predsjednicom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Brasseur

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se s predsjednicom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Anne Brasseur, koja boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj. U razgovoru je istaknuta važnost Vijeća Europe te potreba stalnog rada na razvoju demokracije, ljudskih prava i sloboda, borbe protiv korupcije, svih oblika nasilja i govora mržnje.

- Nastavit ćemo izgradnju institucija i demokratskih standarda usvajajući daljnje preporuke Vijeća Europe i tijela kao što je Venecijanska komisija, rekao je Leko. Istaknuo je neizmjernu pomoć koju je Vijeće Europe pružilo Hrvatskoj u izgradnji demokratske države i društva. Dodao je kako je Hrvatska zainteresirana za mir i stabilnost, za demokratsko i mirno rješenje sukoba u Ukrajini te za pružanje perspektive članstva u Europskoj uniji svim zemljama Jugoistočne Europe.

Brasseur je istaknula kako ima veliko povjerenje u Hrvatsku jer je u nepuna dva desetljeća ispunila sve obveze koje je preuzela primanjem u članstvo Vijeća Europe. 

- Hrvatska je primjer za druge zemlje Jugoistočne Europe, ali to vam ujedno daje i posebnu odgovornost, rekla je Brasseur. Istaknula je kako rad na jačanju demokracije nikad nije do kraja dovršen pa je u tom smislu najavila kako će inzistirati da Hrvatski sabor ratificira revidiranu Socijalnu povelju i Istanbulsku konvenciju, koja se bori protiv nasilja nad ženama. S obzirom na to da te dvije konvencije iziskuju promjene niza zakona, predložila je da Hrvatski sabor i Vlada osnuju koordinacijsko tijelo koje bi pripremilo potrebne izmjene i omogućilo ratifikaciju.

Leko je rekao kako nema razloga da Hrvatska ne ratificira spomenute konvencije te istaknuo kako na tome treba početi raditi. Brasseur je istaknula doprinos izaslanstva Hrvatskoga sabora u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe rekavši da je hrvatsko izaslanstvo na čelu sa zastupnikom Gvozdenom Srećkom Flegom iznimno aktivno u radu tog tijela.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora