Leko primio izaslanstvo Roma u povodu Svjetskoga dana romskog jezika

Zagreb - U povodu Svjetskoga dana romskog jezika predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je predstavnike romske nacionalne manjine. 

Leko je rekao kako je najvažnija vrijednost na kojoj se temelji hrvatsko društvo poštivanje ljudskih prava i prava nacionalnih manjina. - U Hrvatskoj ste postigli razinu koja jamči da će se vaša kultura i jezik sačuvati. U Hrvatskome saboru, također, njegujemo prava nacionalnih manjina, a dokaz tomu je da već dvanaest godina Romi imaju svoga zastupnika, poručio je predsjednik Sabora.

Zastupnik romske nacionalne manjine u Hrvatskome saboru Veljko Kajtazi zahvalio je Leki na odličnoj višegodišnjoj suradnji s romskom zajednicom. Podsjetio je kako je u zadnje tri godine, zahvaljujući Hrvatskome saboru i Vladi Republike Hrvatske, ostvaren značajan napredak u izučavanju romskog jezika. 

- Prošle godine na Filozofskome fakultetu u Zagrebu otvorena su dva izborna predmeta: Romski jezik 1 i 2 te Kultura i književnost Roma. Nedavno je Senat Filozofskoga fakulteta donio odluku o otvaranju romoloških studija i otvaranju Europskoga centra za romske studije, rekao je Kajtazi. Izrazio je nadu da će do kraja ovog mandata među priznate jezike nacionalnih manjina biti uvršten i romski jezik.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora