Leko i Hamáček za jaču suradnju Hrvatske i Češke u Europskoj uniji

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se s predsjednikom Zastupničkog doma Parlamenta Češke Republike Janom Hamáčekom, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Suglasili su se kako dvije zemlje imaju prijateljske odnose bez otvorenih pitanja te se zauzeli za jaču parlamentarnu i gospodarsku suradnju.

Leko se zauzeo za jaču suradnju dvaju parlamenata, osobito kada je riječ o europskoj politici te provedbi Lisabonskog ugovora koji predviđa jaču ulogu parlamenata u nadzoru državnih vlada. Istaknuo je i dobru multilateralnu suradnju unutar NATO-a i EU-a te se zauzeo za europsku perspektivu zemalja Jugoistočne Europe. Leko je zahvalio češkoj vladi na odluci da dodijeli 619 tisuća eura moravskim Hrvatima za obnovu Hrvatskog doma u selu Jevišovci. 

Hamáček je kao teme od zajedničkog interesa Hrvatske i Češke naveo funkcioniranje Europske unije, njezine budućnosti i daljnjeg proširenja te je podupro pristupanje država Zapadnog Balkana Europskoj uniji. Zahvalio je hrvatskim vlastima na statusu koji ima češka nacionalna manjina istaknuvši da je to primjeren odnos jedne manjine i većinskoga naroda. Naveo je da je Češka posebno zainteresirana za primjenu hrvatskog modela fiskalizacije, koji smatra vrlo uspješnim i tehnološki naprednim. 

Hamáček je pozvao predsjednika Hrvatskoga sabora da iduće godine službeno posjeti Češku, što je Leko sa zadovoljstvom prihvatio.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora