Forum u Pragu pozvao na nultu toleranciju prema antisemitizmu

Prag - Završnom međuparlamentarnom deklaracijom koja poziva na nultu toleranciju prema antisemitizmu i zločinima iz mržnje završio je u utorak u Pragu 4. međunarodni forum "Neka živi moj narod" u organizaciji Europskog židovskog kongresa, češke vlade i Europskog parlamenta. 

Predsjednici parlamenata, a među njima i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, izrazili su duboku zabrinutost porastom verbalnog, internetskog i fizičkog nasilja protiv Židova, osobito u Europi.

Opasni stereotipi poput teorije zavjere da je židovski plan uništiti čovječanstvo, ili nijekanje holokausta, česta su strategija antisemitizma kada stvari krenu po zlu, stoji u tekstu.

-Zato je imperativ da parlamenti, vlade, međunarodne organizacije i civilna društva prihvate politiku nulte tolerancije prema takvoj pojavi, navodi se.
Parlamenti su pozvani poduzeti potrebne mjere za promicanje ideja ove deklaracije, bude li potrebno i zakonskim putem te uvođenjem programa tolerancije i međusobnog uvažavanja u obrazovni proces.

Potpisnici su pozvani na osnutak međunarodnog odbora i izradu Akcijskog plana za borbu protiv antisemitizma i mržnje do kraja 2015., koji bi se zatim predstavio parlamentima zemalja potpisnica.

Autor: Hina