Dan neovisnosti: državni vrh položio vijence na Mirogoju

Zagreb - U prigodi obilježavanja Dana neovisnosti predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Vlade Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko položili su vijence na spomenik Zid boli - glas hrvatske žrtve, na grobnicu narodnih heroja, grob bivšeg predsjednika Vlade Ivice Račana te prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana na Gradskom groblju Mirogoju. 

Predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je kako je i ovaj datum „točka orijentacije za cijelu naciju, da se okrenemo natrag i vidimo što je bilo", i dodao da se u povijest "treba vraćati, samo ne se smije biti njezin rob". 

Predsjednik Republike Ivo Josipović kazao je da je "To važan dan u našoj povijesti, kada definitivno izlazimo iz bivše zajednice i ta odluka je donesena u dramatičnim okolnostima agresije, napada i destrukcije. Ovo je trenutak kada se trebamo sjetiti svih onih koji su zaslužni za našu slobodu i neovisnost.", rekao je. 

Predsjednik Sabora Josip Leko čestitao je građanima Dan neovisnosti i naglasio da je današnji dan najznačajniji datum u povijesnom hodu Hrvatske te je i on zahvalio braniteljima i svima onima koji su se žrtvovali i poklonili živote za samostalnost i slobodu i hrvatske države. - U ovim trenutcima treba reći da nismo podigli socijalnu sigurnost građana i za to ima puno razloga i nadam se da smo kao društvo i institucije svjesni da na tome trebamo najviše raditi, rekao je Leko naglasivši da posao izgradnje države nikada nije gotov. 

- Mi želimo nastaviti graditi demokratske standarde i demokratskih institucija. Tu imamo posla još i ne smijemo se nikada umoriti. Hrvatska je napravila značajne političke ciljeve postavši članicom NATO saveza i Europske unije, te smo ušli u najelitnije društvo država i naroda. Proširili smo mogućnosti, ali i podigli odgovornost za svoju budućnost, kazao je. 
 

Autor: Hina/Služba za medije