Deklaracija o načelima ponašanja sudionika u izborima za Sabor 1990. godine

Uoči provedbe višestranačkih izbora za izbor zastupnika u Sabor 1990. bila je donesena Deklaracija o načelima ponašanja sudionika u izborima. 

Deklaraciju je donio Republički odbor za nadzor izbora kojemu je na čelu bio, po svome položaju, tadašnji predsjednik Ustavnoga suda RH Jadranko Crnić. Odluku o imenovanju sedam članova toga odbora donio je Sabor na sjednici Društveno-političkog vijeća 7. ožujka 1990. godine. 

Svrha ove Deklaracije bila je utjecati na sve sudionike izbora da se pridržavaju etičkih načela kako bi izbori protekli mirno i u okviru Ustava i zakona. O tome koliko su važna načela ponašanja sudionika izbora, donositelj Deklaracije u njezinu uvodu kaže: „Izbori se u Hrvatskoj održavaju pod vrlo teškim uvjetima. Proces demokratizacije je tek započeo, demokratske institucije još nisu stabilizirane, nemamo iskustva s njima, a postoje jaki pritisci usmjereni protiv demokratizacije. Takva situacija nameće izuzetno veliku odgovornost svim sudionicima u izborima da svojim ponašanjem osiguraju mirni tok predizborne kampanje i uredno provođenje samih izbora, a osobito državnim organima da zaštite odvijanje predizbornih i izbornih aktivnosti u okviru Ustava i zakona. U izbornom natjecanju sve stranke i druge organizacije kao i državni organi držat će se etičkih principa koji proizlaze iz demokratskog karaktera izbornog procesa, iz općečovječanskih humanističkih vrijednosti u odnosima među ljudima i iz metode tolerancije kao preduvjeta za civilizirano odvijanje političkog suprotstavljanja“. 

Među Načelima demokracije u Deklaraciji, među ostalim, stoji: „Političke stranke i pokreti jamče vlastitim stavom da se nitko ne bi trebao bojati demokracije niti itko smije u demokraciji živjeti u strahu; nitko nema razloga strahovati od slobodnih demokratskih izbora…“. 

U Načelima humanosti, među ostalim, stoji: „Sve stranke i pokreti potvrđuju svoju odlučnost da u demokratskoj Hrvatskoj nitko ne može biti diskriminiran zbog svoje vjere, nacije, rase, spola, niti zbog bilo kojeg političkog čina učinjenog u prošlosti“. 

U Načelima tolerancije Deklaracija donosi i sljedeće: „Svaka stranka i pokret mora poštovati pravo svakog pojedinca na njegove vrijednosti, otklanjati tegobe njegova života u današnjici i strah u budućnosti. Svi zajedno dužni smo pamtiti našu zajedničku povijest stradavanja, progona, predrasuda, nesnošljivosti, siromaštva i nepravde te posvjedočiti privrženost zajedničkim osjećajima solidarnosti i razumijevanja“. 

Prije 1990., višestranački izbori za sastav Sabora bili su održani 16. prosinca 1913. godine, prije 77 godina. Kako bi stranačkim aktivistima i biračima - nenaviknutim na višestranačke izbore - skrenula pozornost na nužnost pridržavanja demokratskih pravila ponašanja, uključila se predizbornim pismom i Katolička crkva u kojem pozdravlja „prekretnicu u hrvatskom političkom životu“ te naglašava da će „vjernici po svojoj savjesti glasovati za predložene zastupničke kandidate koji pripadaju raznim političkim strankama“. I tadašnji predsjednik Predsjedništva SR Hrvatske Ivo Latin, s namjerom da predstojeći izbori proteknu mirno i zakonito, pozvao je na zajednički sastanak sve predsjednike registriranih političkih stranaka s kojima je razgovarao o poštivanju izbornih pravila i o regularnosti izbora. 

Izbori su održani 22. i 23. travnja te 6. i 7. svibnja 1990. Regularno je izabrano 356 zastupnika u tri saborska vijeća. U iznimno svečanom ozračju novi Sabor je konstituiran 30. svibnja 1990.