Čestitka predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića zastupnicama u Hrvatskom saboru i svim ženama u povodu Međunarodnog dana žena, Hrvatski sabor, 8. ožujka 2023.

Jandrokovic_Dan_zena_5Na samom početku današnje sjednice želim svim kolegicama saborskim zastupnicama, kao i svim ženama u Republici Hrvatskoj, čestitati Međunarodni dan žena. 

Svaki je dan, a posebno 8. ožujka, prigoda da ženama iskažemo poštovanje i zahvalnost na neumornom doprinosu razvoju društva u kojem živimo. I na njegovu trajnom oplemenjivanju. 

Tko god želi objektivno i dobronamjerno sagledati svijet oko sebe ne može taj doprinos dovoditi u pitanje, a kamoli ignorirati postignuća žena: od kulture i umjetnosti do znanosti i istraživanja; od politike do gospodarstva; od skrbi o najmlađima do zauzetosti za najpotrebitije. 

Ženski je pečat snažan u svim sferama ljudske djelatnosti, bez iznimke.

Jer dovoljno je na trenutak pomisliti gdje bismo danas bili – i individualno i kao društvo – bez njihove predanosti i, vrlo često, iznimno nesebična odricanja.

Međunarodni dan žena prigoda je da se prisjetimo puta duljeg od stoljeća i hrabre borbe za prava koja su neopravdano dugo bila na raspolaganju samo muškarcima.

Danas tako odajemo počast svim ženama koje su se svojim nepokolebljivim angažmanom i političkom smionošću izborile za jednakost – političku, socijalnu, gospodarsku.

Istovremeno, živimo u svijetu gdje pojedinci, a ponekad nažalost i cijela društva, još uvijek imaju ozbiljnih problema sa samim konceptom ravnopravnosti žena, odnosno jednake vrijednosti obaju spolova. 

Jandrokovic_Dan_zena_2Još uvijek ima sredina gdje su ženama namijenjene tek ograničene i marginalne uloge.

No, žene nikome ne trebaju posebno dokazivati da su jednako vrijedne.

Dovoditi u pitanje vrijednost, postignuća i prava naših majki, supruga, sestara, kćeri, prijateljica i kolegica znači namjerno zatvarati oči pred njihovim povijesno-civilizacijskim doprinosom. 

Naša je dužnost takvom se hotimičnom promašenom pristupu odlučno i trajno odupirati, ljudski i politički. I ne štedjeti truda u zaštiti prava i dostojanstva žene. 

Svjesni da su mogućnosti žena i muškaraca jednake, trebamo nastaviti raditi na omogućavanju jednakih prilika. 

Pritom, a osobito u ova izazovnija vremena, ne smijemo gubiti iz vida važnost ravnoteže obiteljskog života i posla. Uostalom, to je istina i za muškarce.

Poštovane kolegice i kolege,

ravnopravnost žena i muškaraca nije samo temeljna vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske nego i, rekao bih, temeljni civilizacijski postulat. 

I stoga, moramo nastaviti graditi svijest o ulozi i važnosti položaja žene u društvu. 

Drago mi je da u aktualnom sazivu Hrvatskog sabora imamo povijesno najveći udio zastupnica - 33.8%. 

Jandrokovic_Dan_zena_7Podaci globalne organizacije parlamenata - Interparlamentarne unije - otkrivaju nam i kako je trenutačna zastupljenost žena u Saboru iznad europskog i globalnog prosjeka. 

Ta statistika, dakako, ne znači da se kao predstavnici naroda možemo opustiti ili posustati u osvješćivanju poteškoća i izazova s kojima se žene još uvijek, nerijetko i svakodnevno, suočavaju: od teških obiteljskih do nepovoljnih radnih i društvenih okolnosti.

Iz tog razloga i u današnjoj prigodi, još jednom, snažno i nedvosmisleno želim osuditi svaki oblik zlostavljanja i nasilja nad ženama.

Sve spomenuto mora nas potaknuti na dodatne iskorake: da identificiramo sva ona područja gdje ne činimo dovoljno. I da predanije radimo na osmišljavanju zakonskih akata i javnih politika kojima ćemo i te nedostatke otkloniti. 

Današnji nam dan može i treba biti podsjetnik na onaj dio puta koji pred nama još uvijek stoji ako želimo eliminirati razloge zbog kojih se žene mogu osjećati ugroženima, neravnopravnima ili obespravljenima. 

Mi taj put želimo i moramo prijeći. I to trebamo učiniti zajedno.

Još jednom, svim ženama, kolegicama zastupnicama, želim sretan Međunarodni dan žena.