Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić uputio hrvatskim građanima čestitku povodom Dana državnosti

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić uputio je hrvatskim građanima čestitku u povodu obilježavanja Dana državnosti, 25. lipnja:

„Danas se s ponosom i zadovoljstvom prisjećamo 1991. godine kada smo se na referendumu plebiscitarno izjasnili za vlastitu državu. Na današnji dan prije dvadeset godina, 25. lipnja, Hrvatski sabor je donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske. Donošenjem ovih povijesnih odluka, koje predstavljaju ustavnopravni temelj samostalne, slobodne i suverene Republike Hrvatske, ostvarene su povijesne težnje hrvatskog naroda da ustroji modernu državu utemeljenu na demokraciji, vladavini prava i na svim vrijednostima koje dijele razvijene europske države.

Prigoda je to da još jednom izrazimo najdublje poštovanje i zahvalnost svim hrvatskim braniteljima koji su se hrabro i spremno uključili u obranu napadnute domovine te konačnom pobjedom svima nama osigurali slobodan i miran život u vlastitoj državi, ali i da se prisjetimo odlučnosti, mudrosti i vizionarstva tadašnjeg političkog čelništva predvođenog dr. Franjom Tuđmanom, koje je uspostavilo temelje modernoj hrvatskoj državi i Hrvatsku dovelo do punog međunarodnog priznanja.

Hrvatska je danas čimbenik stabilnosti i mira u svijetu, članica je Ujedinjenih naroda i svih relevantnih međunarodnih organizacija. Ostvarila je i sve važne vanjskopolitičke ciljeve: članstvo u NATO-u, uspješno je obavljen posao u pretpristupnim pregovorima, a uskoro očekujemo i potpisivanje Ugovora o pristupanju Europskoj uniji. U kratkom razdoblju od svega dva desetljeća postigli smo sve ciljeve koje smo zacrtali početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Danas su naši prioriteti stvaranje jednakih uvjeta za sve hrvatske građane, provođenje mjera za izlazak iz gospodarske krize i poticanje zapošljavanja te ustrajna borba u suzbijanju svih oblika protupravnog ponašanja, poglavito korupcije i gospodarskog kriminala. 

Svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam Dan državnosti u ime svih zastupnica i zastupnika Hrvatskoga sabora te u svoje osobno ime!"
 

Autor: Ured predsjednika Sabora