Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić razgovarao s predsjednikom Islanda Olafurom Ragnarom Grimssonom

Reykjavik – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sastao se poslijepodne s predsjednikom Islanda Olafurom Ragnarom Grimssonom.

Naglasak razgovora bio je na pitanjima europskih integracija, hrvatskom iskustvu u pristupnim pregovorima s Europskom unijom te suradnji malih i srednje velikih zemalja u Europi.

Prioritet islandske vanjske politike je jačanje te koordinacija suradnje malih i srednje velikih europskih zemalja na pitanjima od zajedničkog interesa, istaknuo je islandski predsjednik Grimsson, dodavši kako raznolikost Europe danas ustvari čini mozaik različitih naroda, kultura i tradicija, koje je potrebno očuvati.

Hrvatska prepoznaje potencijal suradnje malih i srednje velikih zemalja unutar Europe s ciljem ostvarenja svojih specifičnih ciljeva, a sukladno tome vodi i svoju regionalnu politiku, rekao je Bebić. Hrvatska želi da susjedne zemlje na jugoistoku Europe dijele jednake vrijednosti i slijede put europskih integracija, a s ciljem trajnog mira i političke te gospodarske stabilnosti na tom području, dodao je predsjednik Hrvatskoga sabora.

Vjerujem da će posjet saborskog izaslanstva Islandu biti produktivan, jer smo zainteresirani za jačanje i proširenje političke i gospodarske suradnje, osobito na području korištenja geotermalne energije, ribarstva te zaštite i okoliša, zaključio je Grimsson.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora