Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić razgovarao s predsjednicom islandskog parlamenta Astom R. Johannesdottir

Reykjavik - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, koji sa saborskim izaslanstvom boravi u trodnevnom službenom posjetu Islandu, sastao se u Reykjaviku s predsjednicom islandskog parlamenta Astom R. Johannesdottir. Sastanku su uz predsjednika Sabora prisustvovali i predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić te zastupnici Jerko Rošin i Mirando Mrsić.

Bilateralni politički i gospodarski odnosi, parlamentarna suradnja te uloga saborskog Nacionalnog odbora u pristupnim pregovorima s Europskom unijom bile su središnje teme susreta.

"Hrvatska i Island od uspostave diplomatskih odnosa njeguju vrlo srdačnu i prijateljsku suradnju, a Island će u hrvatskoj povijesti uvijek imati posebno mjesto s obzirom na činjenicu da je bio prva zemlja koja je Hrvatsku u prosincu 1991. godine potpuno i bezuvjetno priznala", rekao je predsjednik Sabora na početku sastanka, izrazivši uvjerenje kako će odnosi parlamenata dviju zemalja u budućnosti dodatno jačati.

Čestitavši Hrvatskoj na zaključenju pristupnih pregovora s Europskom unijom, Johannesdottir se osvrnula na nepostojanje parlamentarnog i društvenog konsenzusa oko ulaska Islanda u članstvo EU-a. Sastanku su nazočile i "euroskeptične" islandske parlamentarke Ragnheidur Arnadottir, predsjednica Kluba zastupnika Neovisne stranke, i Margret Tryggvadottir, predsjednica Kluba zastupnika oporbene stranke Pokret koje su pokazale veliko zanimanje za sastav, djelokrug i način rada te ovlasti saborskog Nacionalnog odbora za praćenje hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom. Dodatno zanimanje je iskazano za izborni sustav u pogledu prava nacionalnih manjina te Hrvata s prebivalištem izvan Hrvatske.

Trgovinska razmjena između Hrvatske i Islanda porasla je za 30 posto u 2010. godini s tim da je još snažniji rast zabilježen u prvih šest mjeseci ove godine – 25 posto. Ostvareno je povećanje hrvatskog izvoza od 835 posto i islandskog uvoza od približno 20 posto. Hrvatska i Island surađuju na području ribarstva (kavezni uzgoj tuna), korištenja geotermalne energije te izgradnje energetskih objekata no ta suradnja raspolaže dodatnim razvojnim potencijalom koji Hrvatska i Island trebaju iskoristiti, zajednička je ocjena Bebića i Johannesdottir.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić će se tijekom sutrašnjeg dana sastati i s predsjednikom Islanda Olafurom R. Grimssomom, predsjednicom islandske Vlade Johannom Sigurdjardottir te islandskim ministrom vanjskih poslova Oessurom Skarphedjinssonom.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora