Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić na tradicionalnom Maratonu lađa na Neretvi

Metković, 13. kolovoza 2011. - Tradicionalni Maraton lađa na Neretvi, amatersko športsko natjecanje starih izvornih plovila, održan je danas Metkoviću, a startalo je ukupno 35 posada nakon što je predsjednik Republike i pokrovitelj ovog natjecanja Ivo Josipović dao zapovijed trombunjerima, koji su ispalili plotun što je znak za početak utrke. 

Startu maratona lađa, koji se ove godine održava 14. put u organizaciji Udruge lađara Neretva, bili su nazočni i predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić i predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor.

Uoči starta dodijeljeni su replike štita s posvetom predsjedniku Sabora Luki Bebiću i županu dubrovačko-neretvanskom Nikoli Dobroslaviću za njihov doprinos aktivnostima Udruge lađara Neretve koja organizira ovo natjecanje. Za vrijeme hrvatske državne himne natjecatelji svih 35 posade digli su vesla u zrak u počast himni. 

Predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednica Vlade Jadranka Kosor i predsjednik Sabora Luka Bebić, koji prate 14. maraton lađa Metković-Ploče, u odvojenim su izjavama novinarima uoči početka utrke u Metkoviću izjavili kako trebamo biti ponosni na ovo natjecanje kojim čuvamo našu tradiciju. 

"Iznimno je važno čuvati tradiciju, a ovaj maraton lađa je lijepa tradicija na koju se svi skupa s pravom ponosimo", rekao je Josipović.

Predsjednik Sabora Luka Bebić je novinarima izjavio kako je maraton lađa "naša ponos i tradicija koju trebamo ljubomorno čuvati".


Premijerka Kosor je izjavila da 1. srpnja 2013., kada Hrvatska postaje punopravna članica Europske unije, "Maraton lađa unosimo u EU kao nešto svoje, najbolje, što pokazuje kako čuvamo tradiciju i volimo svoje". "To je iznimno važno, pogotovu kad sjedamo za stol europskih država i naroda. I ovu svečanost gledam u tom kontekstu", rekla je Kosor. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina