Predsjednik Hrvatskoga Luka Bebić sastao se s predsjednicom islandske Vlade Johannom Sigurthardottir te ministrom vanjskih poslova Islanda Oessurom Skarphethinssonom

Reykjavik – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sastao se poslijepodne s predsjednicom islandske Vlade Johannom Sigurthardottir te ministrom vanjskih poslova Islanda Oessurom Skarphethinssonom na odvojenim sastancima.

Središnje teme razgovora bile su gospodarska situacija u Hrvatskoj i Islandu te hrvatski pristupni pregovori s Europskom unijom.

Upoznavši saborsko izaslanstvom s trenutnim gospodarskim prilikama u Islandu te pozitivnim trendovima gospodarskog rasta nakon suradnje s Međunarodnim monetarnim fondom (pad inflacije sa 18 na 4 posto, pad nezaposlenosti sa 17 na 6-7 posto), predsjednica islandske Vlade pokazala je zanimanje za hrvatska iskustva u rješavanju posljedica gospodarske krize.

Čestitavši na dovršetku pregovaračkog procesa za ulazak u članstvo Europske unije, Sigurthardottir je pokazala osobito zanimanje za hrvatska iskustva u pregovorima s Europskom unijom, podršku javnosti hrvatskom ulasku u članstvo Europske unije, strukturalne promjene Sabora te promjene hrvatskog Ustava u procesu prilagodbe EU kao i sposobnost Hrvatske za ulazak u eurozonu.

Saborsko izaslanstvo, koje uz predsjednika Bebića čine predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić te zastupnici Jerko Rošin i Mirando Mrsić, sastalo se tijekom poslijepodneva i s islandskim ministrom vanjskih poslova Oessurom Skarphethinssonom

Island je vrlo aktivno i temeljito pratio hrvatske pregovore s Europskom unijom, učimo na vašem primjeru i čestitamo vam na dobrom vođenju pregovora te radu saborskog Nacionalnog odbora, istaknuo je islandski ministar vanjskih poslova. 

Područja ribarstva i poljoprivrede predstavljaju islandski prioritet u pogledu ulaska u članstvo Europske unije. Ona su za islandsko društvo od ključne naravi i od rješavanja tih poglavlja uvelike će ovisiti raspoloženje islandske javnosti za podršku ulaska u punopravno članstvo EU, zaključio je Skarphethinsson.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora