Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio predsjednika gruzijskog parlamenta Davida Bakradzea

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sastao se danas u Saboru s predsjednikom gruzijskog parlamenta Davidom Bakradzeom, koji s izaslanstvom boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj. Bilateralni politički i gospodarski odnosi te multilateralna i parlamentarna suradnja Hrvatske i Gruzije bile su središnje teme sastanka.

"Hrvatska, kao zemlja koja će 1. srpnja 2013. godine ostvariti punopravno članstvo u EU, kao i zemlje Južnog Kavkaza u okviru Europske politike susjedstva dijele iste vrijednosti: stabilan mir, demokratske slobode, gospodarski razvitak kao i načelne ciljeve vanjske politike euroatlantskih integracija", rekao je Bebić te istaknuo kako će Hrvatska Gruziji na tom putu biti potpora razmjenom iskustava. Gruzija je, naime, u srpnju 2010. godine započela pregovore o Sporazumu o pridruživanju Europskoj uniji, a „kao članica NATO-a, Hrvatska podupire napore Gruzije za punopravnim članstvom u NATO-a i voljna joj je pružiti svoju podršku u ostvarenju tog cilja“, istaknuo je Bebić.

Čestitavši Hrvatskoj na dovršetku pristupnih pregovora s EU-om, Bakradze je naglasio kako se Hrvatska usprkos složenoj povijesti uspjela razviti u predvodnicu regionalne stabilnosti, što Gruziju nadahnjuje kao primjer političkog razvoja. Izrazio je ujedno i nadu u nastavak prijateljskih odnosa kroz multilateralnu suradnju dviju zemalja u okviru europskih i drugih međunarodnih institucija. 

"Unatoč nedovoljno razvijenim bilateralnim odnosima između Hrvatske i Gruzije, postoje velike mogućnosti za razvoj naših odnosa, osobito na područjima gospodarske i kulturne suradnje. Zainteresirani smo produbiti gospodarsku suradnju i smatramo da je ukupna robna razmjena znatno manja od stvarno moguće" (ukupna trgovinska razmjena u 2010. iznosila je 14,9 milijuna američkih dolara), rekao je Bebić te izrazio zadovoljstvo što je u svibnju održan prvi krug pregovora o Ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja kao i potpisivanjem Ugovora o kulturnoj suradnji. U kontekstu aktualnog zamrznutog konflikta u Abhaziji i Južnoj Osetiji, Hrvatska se priklonila Deklaraciji EU-a koja podupire prevenciju i mirno rješenje sukoba kao i mehanizme pregovaranja koji su u tijeku. "Hrvatska podupire suverenitet, neovisnost i teritorijalni integritet Gruzije, stoga ne priznaje legitimnost „referenduma“ i „predsjedničkih izbora“ u Južnoj Osetiji kao ni „parlamentarnih izbora“ održanih u Abhaziji", rekao je Bebić.

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima liberalizacije viznog režima tijekom ljetnih mjeseci, a zbog velikog zanimanja gruzijskih građana za turističke destinacije u Hrvatskoj.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora