Bebić i Rivlin uvjereni u jačanje odnosa Izraela i Hrvatske

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić i predsjednik izraelskog Knesseta Reuven Rivlin u četvrtak su u Zagrebu ocijenili kako između dviju zemalja vladaju dobri i prijateljski odnosi na svim razinama i izrazili uvjerenje kako će oni u budućnosti još jačati. 

"Odnosi između Izraela i Hrvatske sve su bolji pri čemu se to odnosi i na odnose između dvaju naroda, između dviju vlada i dvaju parlamenata", rekao je u zajedničkoj izjavi nakon sastanka s Bebićem predsjednik izraelskog parlamenta. Takvo stanje stvari potvrđuju i česti međusobni posjeti najviših političkih dužnosnika, pri čemu je Rivlin podsjetio da je Hrvatsku nedavno posjetio izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Liberman, a najavio je i da je izraelski predsjednik Shimon Peres obećao kako će uskoro stići u posjet Hrvatskoj. Rivlin je ustvrdio kako su i gospodarski odnosi sve bolji i kako će suradnja na svim područjima biti još i bolja. "Radujemo se odluci kojom će Hrvatska postati dijelom ujedinjene Europe i znamo da ćemo u toj članici ujedinjene Europe imati prijatelja", rekao je predsjednik Knesseta, ustvrdivši kako je to Izraelu važno jer, iako je bliskoistočna zemlja, surađuje i s Europskim parlamentom i s Europskim vijećem.

Rivlin je novinarima rekao kako je u Zagreb, osim kao predsjednik parlamenta i izaslanik izraelskog premijera na predstojećem Croatia Summitu u Dubrovniku, stigao i kao Židov te izrazio nadu da će se odnosi između židovskog i hrvatskog naroda nastaviti razvijati na isti način kao što je to bilo u proteklih tisuću godina, odnosno da će i u buduće "cvjetati". Na novinarski upit o tome u kojim područjima Hrvatska i Izrael mogu poboljšati gospodarsku suradnju, Rivlin je rekao kako je Izrael svjestan potreba Hrvatske glede ulaganja i kako je vrlo zainteresiran za to. "Država Izrael pruža potporu svakome tko vjeruje da može ulagati i donijeti napredak", rekao je predsjednik Knesseta napomenuvši kako Izrael osobito podupire znanost i tehnološka dostignuća.

Predsjedniku Sabora Bebiću upućeno je pitanje o tome kako Hrvatska gleda na ishod pregovora između Izraela i Palestinaca o uspostavi palestinske države. Bebić je kazao kako Hrvatska podupire nastavak mirovnih pregovora ocijenivši kako na njih ne smiju negativno utjecati događaji i promjene režima u sjevernoj Africi i na Bliskom Istoku. Što se konačnog ishoda pregovora tiče, Hrvatska će slijediti politiku EU te u konačnici odlučiti u skladu sa svojim i nacionalnim interesima kazao je Bebić, napomenuvši kako Izrael ima pravo postojati kao država, ali i da Palestinci imaju pravo živjeti u slobodi i miru u okviru onoga što bude dogovoreno u mirovnim pregovorima. Rivlin je istaknuo kako je temeljno pitanje na Bliskom istoku pitanje sigurnosti ocijenivši da ne postoji prečac, već da Izrael i s Palestincima i s arapskim zemljama izravno mora raspraviti o međusobnim odnosima. "Cijenimo pomoć Europe i SAD-a, ali svima mora biti jasno da se tu, kao i bilo gdje u svijetu, mir može postići isključivo razumijevanjem dviju strana da je to u njihovom najboljem interesu", istaknuo je predsjednik Knesseta dodavši da se u suprotnom može postići mirovni sporazum, ali ne i pravi mir. 
 

Autor: Hina