Zastupnici Ranko Ostojić i Petar Škorić u radnom posjetu sjedištu Europola

Den Haag - Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i voditelj izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkoj skupini za parlamentarni nadzor Europola Ranko Ostojić te potpredsjednik Odbora i zamjenik voditelja izaslanstva Petar Škorić boravili su u ponedjeljak u radnom posjetu sjedištu Europola. 

Posjet je dio priprema za supredsjedanje 6. sastankom Zajedničke skupine za parlamentarni nadzor Europola (JPSG) koji će se održati 22. i 23. ožujka 2020. godine u Zagrebu, u okviru parlamentarne dimenzije hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. U sjedištu Europola održan je sastanak s izvršnom direktoricom te agencije Catherine De Bolle koja je pozdravila predviđeni nacrt programa 6. sastanka JPSG-a te istaknula važnost redovne razmjene mišljenja s izabranim predstavnicima građana, posebice u smislu jačanja prepoznatljivosti Europola u javnosti.

Predsjednik Odbora i voditelj izaslanstva Ranko Ostojić istaknuo je kako smatra Zajedničku skupinu za parlamentarni nadzor Europola važnim forumom ne samo u provedbi parlamentarnog nadzora već i u produbljivanju zajedničkog razumijevanja funkcioniranja te institucije kao i jačanja odgovornosti i transparentnosti rada Europola prema građanima Unije. Predsjednik i potpredsjednik Odbora razmijenili su mišljenja s izvršnom direktoricom Europola o potrebi jačanja suradnje s državama jugoistoka Europe te o budućim proračunskim projekcijama Europola.

Izaslanstvu su tijekom radnog posjeta predstavljeni okviri rada te aktivnosti Europskog centra za teški i organizirani kriminal (ESOCC), Europskog centra za borbu protiv terorizma (ECTC), Europskog centra za krijumčarenje migranata (EMSC) i Europskog centra za kibernetički kriminal (EC3). U razgovoru predstavnika Europola i hrvatskog izaslanstva o organiziranom krijumčarenja migranata istaknuto je kako osobe uhićene zbog ovih kaznenih djela u pravilu predstavljaju vozače ili pomagače, dok je utvrđivanje organizatora u lancu krijumčarenja otežano zbog velikog broja sudionika u kaznenom djelu koji često nisu izravno povezani niti se međusobno poznaju.

U zaključnom dijelu radnog posjeta hrvatsko izaslanstvo je održalo sastanak s hrvatskim časnicima za vezu pri Europolu Marijom Rošićem i Josipom Pokrajčićem.