Saborsko izaslanstvo sudjelovalo na otvaranju Međunarodnog zelenog tjedna

Berlin - Izaslanstvo Odbora za poljoprivredu predvođeno Tomislavom Panenićem sudjelovalo je na otvaranju 85. Međunarodnog sajma poljoprivrede, hortikulture i prehrambene industrije „Međunarodni Zeleni tjedan“ u Berlinu.

Republika Hrvatska ovogodišnja je zemlja partner Sajma na kojemu uz 1800 izlagača iz 72 zemlje sudjeluju i predstavnici pedesetak hrvatskih velikih tvrtki i malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Klima i klimatske promjene glavne su teme radionica na kojima će u sklopu održavanja Sajma  raspravljati stručnjaci, političari i proizvođači. 

Na svečanoj ceremoniji otvaranja koja je okupila više od 3000 sudionika, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković istaknuo je kako se Hrvatska pozicionira kao važan partner i sugovornik u svim važnim temama na razini EU-a, pa tako i u poljoprivredi.  

- Poljoprivrednici su rješenje, a ne problem europskoga Zelenog dogovora i potrebno im je osigurati adekvatnu financijsku potporu, istaknuo je u svom obraćanju europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski. Posebno se osvrnuo na važnost istraživanja  i inovacija u poljoprivredi  te na sigurnost opskrbe hranom. Zahvalivši ministrima Njemačke, Španjolske i  Francuske na prijedlogu za unaprjeđenje Zajedničke poljoprivredne politike i smjernicama za jačanje proračuna ZPP-a u narednom programskom razdoblju, podsjetio je na međuovisnost  ZPP-a  i europskoga Zelenog dogovora.

Na bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom  i tradicionalnim načinom proizvodnje podsjetila je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede RH. 

- Zeleni tjedan odlična je platforma za povećanje izvoza hrvatskih poljoprivrednih proizvoda, ali i prilika za prezentaciju turističkih ljepota i kvalitetne gastronomije istaknuo je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Predstavnici hrvatskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava sudjelovanje na Zelenom sajmu vide kao priliku za ulazak njihovih proizvoda na unutarnje tržište Unije, a velikih proizvođača, kao priliku za povećanje izvoza, istaknuli su u razgovoru s članovima Odbora za poljoprivredu.