Saborsko izaslanstvo boravilo u službenom posjetu Njemačkoj

Berlin - Izaslanstvo Međuparlamentarne hrvatsko-njemačke skupine prijateljstva Hrvatskoga sabora boravilo je od 10. do 12. prosinca u službenom posjetu Saveznoj Republici Njemačkoj i njemačkom parlamentu. U saborskom izaslanstvu, pod vodstvom voditelja Skupine prijateljstva Bože Ljubića bili su i Domagoj Ivan Milošević, predsjednik Odbora za europske poslove, Miro Kovač, predsjednik Odbora za vanjsku politiku, Joško Klisović, potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku, Saša Đujić, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog sabora pri Interparlamentarnoj uniji, Željka Josić, članica Skupine prijateljstva i Gordana Genc, predstavnica Organizacijskog odbora za pripremu i provedbu parlamentarne dimenzije hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a. 

Saborsko izaslanstvo tijekom posjeta, između ostaloga, susrelo se s predstavnicima njemačkih ministarstava vanjskih poslova, gospodarstva i energetike te potpredsjednicom Bundestaga Petrom Pau, Odborom za europske poslove, Odborom za vanjske poslove, Odborom za unutarnju politiku i sigurnost, Organizacijskim odborom za njemačko predsjedanje Vijećem EU-a te savjetnicima u Uredu savezne kancelarke Angele Merkel.

Teme razgovora bile su prvenstveno usmjerene na predstojeće predsjedanje Hrvatske Europskom unijom u prvoj polovini 2020 te preuzimanje Njemačke predsjedanjem u drugoj polovini iste godine. Njemačkoj strani prezentirani su prioriteti hrvatskog predsjedanja, s posebnim naglaskom na parlamentarnu dimenziju, te sastanke koje će Hrvatski sabor održati i teme koje će obraditi. Razmijenjena su mišljenja o bilateralnim odnosima Hrvatske i Njemačke, suradnji u sklopu Akcijskog plana između dviju država potpisanog u ožujku 2019., a koji, između ostalog, doprinosi i daljnjem jačanju parlamentarne suradnje.

Božo Ljubić osvrnuo se na ulogu Hrvata u Njemačkoj kao važnom čimbeniku u razvoju bilateralnih odnosa, te na veliki val iseljavanja Hrvata iz Hrvatske u ostale države članice Unije, osobito u Njemačku.

U fokusu razgovora bili su i jugoistočno susjedstvo, posebice u kontekstu proširenja Unije, upravljanje migrantskom krizom na tzv. balkanskoj ruti te problemi s migrantima u BiH i  na granici Hrvatske s BiH gdje Hrvatska štiti granice Europske unije. Razgovaralo se i o ulasku Hrvatske u Schengenski prostor i u vezi s tim važnosti njemačke podrške Hrvatskoj te važnosti daljnjega unaprjeđenja gospodarske suradnje.