Potpredsjedniku Hrvatskoga sabora Željku Reineru dodijeljeno najviše civilno odličje Republike Koreje

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u ponedjeljak, na posebno upriličenoj svečanosti, najviše civilno odličje Republike Koreje koje može primiti strani državljanin, odličje Gwanghwa prvoga stupnja s lentom i zvijezdom. Odličje je akademiku Reineru u palači Dverce uručio veleposlanik Republike Koreje Dong Chan Kim u prisutnosti velikoga broja stranih veleposlanika i drugih visokih gostiju.

- Trudio sam se učiniti još boljim odlične odnose i prijateljstvo koje godinama postoji između naše dvije zemlje na razne načine, od sudjelovanja u aktivnostima Hrvatsko-korejskog poslovnog kluba, promicanja korejske kulture i posebno književnosti, do posjeta Seulu i razgovora s najvišim korejskim dužnosnicima samo dan nakon povijesnog susreta predsjednika Republike Koreje Moon Jae-ina i predsjednika Sjeverne Koreje Kim Jong-una, kao prvi predstavnik neke strane države, rekao je akademik Reiner primajući odličje. Dodao je kako sve što je postigao potvrđuje koliko je istinita korejska poslovica koja u slobodnom prijevodu glasi “Kad postoji volja, naći će se i način da se nešto ostvari”. 

Potpredsjednik Sabora Reiner rekao je kako u zbližavanju dviju država treba cijeniti drugu zemlju, upoznati njezinu povijest, kulturu i mentalitet njezinih stanovnika i zavoljeti je. Podsjetio je na riječi korejske književnice i scenaristice Ha Myung-hee: “Ići ću kuda me srce odnese, čak i ako put nije najglađi”. - Tako sam i ja postupao. Išao sam u odnosima s Korejom i Korejcima kuda me srce vodilo znajući koliko je bio u pravu pjesnik Yun Dong-ju kada je napisao “Moram ići putem koji mi je zadan”. I ja sam išao putem koji mi je zadan  pokušavajući uložiti sav svoj trud da još više poboljšam odnose između Hrvatske i Koreje i promičem prijateljstvo i suradnju naših dviju zemalja, rekao je Reiner. Dodao je kako će i u budućnosti nastaviti raditi na zbližavanju dvaju naroda i država.

Odličje Gwanghwa, koje se rijetko uručuje, dodijelio je akademiku Reineru predsjednik Republike Koreje Moon Jae-in za izvanredne zasluge u jačanju nacionalnog ugleda i promicanju prijateljstva sa saveznicima. Prije akademika Reinera ovo su odličje dobili, između ostalih, bivši vicekancelar i ministar vanjskih poslova Austrije Alois Mock, bivši predsjednik vlade Danske Lars Løkke Rasmussen, posljednji kralj Nepala Gyanendra i još neki istaknuti svjetski državnici i velikodostojnici.