Potpredsjednik Sabora Željko Reiner sudjelovao na obilježavanju Dana Medicinskog fakulteta

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Sabora akademik Željko Reiner nazočio je u utorak svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća prigodom Dana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i proslave 102. obljetnice tog fakulteta.

Potpredsjednik Sabora Reiner obratio se nazočnima i rekao kako je Medicinski fakultet vodeća znanstveno-nastavna ustanova iz područja medicine u Hrvatskoj koja je od početka djelovanja educirala više od 25 tisuća liječnika. Dodao je kako su kroz povijest mnogi saborski zastupnici bili liječnici koji su predstavljali glas naroda u temama od iznimne važnosti za društvo u cjelini. - Hrvatski sabor oduvijek je bio institucija koja podupire znanost i obrazovanje pa se tako s radošću prisjećamo 13. studenog 1917. godine kada je upravo Hrvatski sabor donio odluku o osnivanju Medicinskog fakulteta i 20. prosinca 1917. kada je održana prva sjednica nastavnika i obavljene sve pripreme za upis u prvi semestar, rekao je Reiner. Zahvalio je Medicinskom fakultetu što neumorno prati svjetske trendove u obrazovanju svojih studenata i promociji znanosti.

Podsjetio je kako je ove godine u Hrvatskome saboru osnovana neformalna skupina zastupnika pod nazivom "Zastupnici u borbi protiv raka" koje je i osobno član. - Držim da bismo sličnu skupinu morali osnovati i za bolesti srca i krvnih žila koje su ubojica broj jedan u Hrvatskoj, istaknuo je Reiner. 

Na svečanosti je akademiku Ivici Kostoviću dodijeljena nagrada za promicanje načela humanosti i etičnosti u skrbi za teško bolesne ljude. Prvi put dodijelila se i nagrada za posebno postignuće u medicinskoj struci i znanosti, specijalistima i zdravstvenim radnicima KBC-a Zagreb koji su sudjelovali u kirurškom zahvatu razdvajanja sijamskih blizanaca.

Autor: Ured potpredsjednika Sabora/Hina