Potpredsjednik Sabora Željko Reiner nazočio svečanosti dodjele državnih nagrada za znanost za 2018.

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner nazočio je u ponedjeljak svečanoj podjeli državnih nagrada za znanost za 2018. godinu.

Obraćajući se nazočnima, potpredsjednik Reiner rekao je kako Hrvatska korača uz bok svjetskoj znanosti te da znanost povećava prepoznatljivost Hrvatske u svijetu. Naglasio je važnost ne samo znanstvenih dostignuća, nego i odgoja mladih znanstvenika za moralne vrijednosti. Napomenuo je kako se u mandatu ove Vlade bilježi kontinuirano povećanje izdvajanja iz proračuna za poticanje financiranja znanstvenih projekata te obnovu i unaprjeđenje istraživačke infrastrukture.

Dodijeljeno je šest nagrada za životno djelo, 14 godišnjih nagrada za znanost, pet godišnjih nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti te šest godišnjih nagrada za znanstvene novake. Nagrade su dodijelili potpredsjednik Sabora Željko Reiner i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

U ime nagrađenih zahvalio je akademik Pavao Rudan i kazao da su priznanja jedan od najsretnijih trenutaka u životu znanstvenika, zahvaljujući podršci kolega koji su procjenjivali njihov rad. Znanost, koja prikazuje igru otvorenih mogućnosti i znanstvenih spoznaja, uvijek je bila izvorište napretka čovječanstva, kazao je i izrazio uvjerenje kako su svi laureati "časno ukazali i obasjali siva područja hrvatske znanstvene povijesti".

Nagradom za životno djelo nagrađeni su akademik Pavao Rudan na području prirodnih znanosti, profesor emeritus Josip Brnić za područje tehničkih znanosti, akademik Slobodan Vukičević za područje biomedicine i zdravstva, posthumno Vlado Kovačević za područje biotehničkih znanosti, profesor emeritus Dragan Milanović za područje društvenih znanosti i akademik Boris Senker za područje humanističkih znanosti.

Godišnjom nagradom za područje prirodnih znanosti nagrađeni su Ivana Ivančić Baće, Zrinka Kovarik i Hrvoje Mihanović, za područje tehničkih znanosti Hrvoje Jasak, Sven Lončarić i Hrvoje Pandžić, za područje biomedicine i zdravstva Marko Šestan, a za područje biotehničkih znanosti Rozelindra Čož-Rakovac, Anet Režek Jambrak i Bojan Šarkanj.

Za područje društvenih znanosti godišnju nagradu dobila je Tatjana Josipović, a za područje humanističkih znanosti Miljenko Brekalo, Ivan Majnarić i Petar Prelog.

Za popularizaciju i promidžbu znanosti godišnja nagrada uručena je Ivici Puljku za područje prirodnih znanosti, a Tomislavu Jaguštu, Ani Sović Kržić, Anamari Nakić i Mislavu Grgiću za područje tehničkih znanosti.

Također, za popularizaciju biomedicine i zdravstva nagradu je dobila Dubravka Švob Štrac, za područje biotehničkih znanosti Stela Jokić, a za područje društvenih znanosti Igor Mikloušić.

Za znanstvene novake godišnju nagradu za prirodne znanosti dobio je Dino Novko, za tehničke znanosti Anita Šalić, za  biomedicinu i zdravstvo Vedrana Jelenčić, za biotehničke znanosti Tomislava Vukušić, za društvene znanosti Stjepan Gadžo i za humanističke znanosti Filip Novosel.

Autor: Ured potpredsjednika Sabora/Hina