Potpredsjednik Sabora Radin sastao se s veleposlanikom Italije Saccom

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Furio Radin sastao se u utorak s veleposlanikom Talijanske Republike u Hrvatskoj Pierfrancescom Saccom s kojim je razgovarao o političkoj, gospodarskoj i kulturnoj suradnji dviju država.

U razgovoru je potvrđena dobra gospodarska suradnja kao i aktivna suradnja na području kulture, a sugovornici su se složili da postoji prostor za napredak odnosa dviju država i u ostalim područjima kao i za osnaživanje bilateralnih političkih susreta. Sugovornici su izrazili zadovoljstvo održanim susretima hrvatskog premijera Andreja Plenkovića s talijanskim dužnosnicima u Rimu potkraj prošle godine te razgovarali o prijedlozima idućih susreta na visokoj razini.

Talijanski veleposlanik govorio je o mogućnostima daljnjeg gospodarskog povezivanja dviju država kroz organizaciju gospodarskog foruma na kojem bi se okupili gospodarstvenici i investitori iz obiju država. Radin se složio s prijedlogom te naglasio kako se za ostvarenje te inicijative obje strane trebaju zajednički dogovoriti, pripremiti i organizirati. Govoreći o kulturnoj suradnji veleposlanik je istaknuo kako se za dobar nastavak ovog oblika suradnje treba obnoviti Protokol o suradnji na području kulture između Hrvatske i Italije. Sacca promociju moderne talijanske kinematografije smatra dobrim načinom predstavljanja talijanske kulture u Hrvatskoj, ali i kroz organizaciju kulturnih događanja klasičnog sadržaja, posebno koncerte.

Radin je istaknuo kako parlamentarna suradnja, posebice kroz aktivnosti Hrvatsko-talijanske skupine prijateljstva može potaknuti i unaprijediti odnose u svim ključnim područjima. U nastavku je bilo riječi o pravnim temeljima kojima se uređuju područja suradnje između Hrvatske i Italije, Ugovoru između Republike Hrvatske i Talijanske Republike o pravima manjina iz 1996. godine kao i Memorandumu o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Talijanske Republike. Također se razgovaralo o mogućnostima koje pružaju odredbe spomenutih ugovora, a koje nisu iskorištene u prihvatljivoj mjeri.

Radin i Sacca razgovarali su opsežno i o položaju talijanske manjine u Hrvatskoj, o položaju Moliških Hrvata u Italiji te o ostalim temama iz područja zaštite manjina kao što su važnost očuvanja tradicije, kulture i jezika manjina u Hrvatskoj i Italiji.