Potpredsjednik Sabora Furio Radin primio španjolskog veleposlanika Alonsa Dezcallara de Mazarredu

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Furio Radin primio je u utorak veleposlanika Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj Alonsa Dezcallara de Mazarredu. 

Potpredsjednik Sabora Radin i veleposlanik Dezcallar de Mazarredo razmijenili su mišljenja o bilateralnim odnosima Hrvatske i Španjolske, mogućnostima njihovoga unaprjeđenja, aktualnim izazovima s kojima se suočava Europska unija te o drugim pitanjima od obostranog interesa.

Govoreći o bilateralnim odnosima sugovornici su složni da su na političkoj razini oni vrlo dobri, no da je potrebno raditi na poticanju trgovinske i gospodarske suradnje, te stvaranju mogućnosti za jaču prisutnost španjolskih tvrtki na hrvatskom tržištu, naročito za ulaganja u infrastrukturne projekte, posebno željezničku infrastrukturu. 

U vezi s multilateralnim aspektom suradnje, izraženo je stajalište kako je pripadnost mediteranskom području značajna dodirna točka suradnje Španjolske i Hrvatska koje zajedno s ostalim mediteranskim zemljama mogu mnogo toga zajedno učiniti – od rješavanja pitanja migracija, onečišćenja Mediterana te suradnje na području turizma. 

Tijekom sastanka potpredsjednik Radin i španjolski veleposlanik osvrnuli su se i na aktualnu situaciju u Europskoj uniji, posebice na posljedice Brexita. Složili su se kako sve države članice Unije trebaju težiti jačem ujedinjenju i učvršćivanju pozicije Europske unije, a to se može postići i prevladavanjem podjela između sjeverne i južne, zapadne i istočne Europe. – To ne isključuje i istovremeno jačanje subregionalne suradnje, poput suradnje zemalja juga Europe, ali sve s ciljem jačanja cjelokupne EU, kazao je veleposlanik Dezcallar de Mazarreda. 

Španjolski veleposlanik upoznao je potpredsjednika Sabora Radina i s najnovijim razvojem situacije u Španjolskoj tj. Kataloniji.